Kratak pregled istorije

Chmeľ náš domáci

Pred štvrťstoročím a ešte aj pred asi 40-50 rokmi, koncom augusta a začiatkom septembra celý Petrovec rozvoniaval chmeľom. Tá vôňa sa šírila z 1500 ha a vtedy sa aj akýsi rozbláznený duch chmeľu a piva v čase oberačky vznášal nad dedinou – množstvo ľudí, rôzne kroje a nárečia, spev, smiech... Do Petrovca sa hrnuli húfy ľudí z rôznych častí krajiny, – „oberáči". Nálada bývala veselá. Možno to bola radosť z práce, zo zisku, z nových známostí a možno i zo sedatívnych účinkov chmeľu. Tie účinky medicína aj dnes využíva pri nervovej podráždenosti, nepokoji, nespavosti, migréne, stavoch napätia a vyčerpania. Tu v Báčke sa dobre darí predovšetkým autochtónnej odrode chmeľu Báčka, ale aj domácim odrodám Aroma a Robusta. Z nich možno vyrobiť to najlepšie pivo.

 

Chmeľ náš domáci

 

Máme tu dobrú pôdu aj pre americké odrody a máme aj dobrých odborníkov a takmer 250 ročnú tradíciu pestovania chmeľu. Na takých pevných základoch sa v Sústave Petrovec pred šiestimi rokmi začalo s revitalizáciou chmeliarstva. Na začiatku mali 5 ha a v tomto roku už majú 20 ha chmeľníc. Plochy plánujú ďalej rozširovať na 100 ha.

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec

 

Zber chmeľu je toho času v plnom prúde a podľa slov riaditeľa Rastislava Struhára očakávajú úrodu zo 15 t. „O dva roky oslávime 250 rokov chmeliarskej tradície v Báčskom Petrovci. Tú niekdajšiu slávu pravdepodobne nikdy viac nedosiahneme, ale sa môžeme aspoň priblížiť a to predovšetkým za podpory štátu, aby sme zabezpečili kupcov pre náš chmeľ. Čo je najpodstatnejšie, máme ľudí, ktorí vedia robiť s chmeľom, čo sa veľmi ťažko učí, máme technológiu, ako aj agronómov a dokonca aj doktora chmeliarstva – takže nám je odbyt otázkou číslo jeden," – vyhlásil pre RTS riaditeľ DOO Petrovec Rastislav Struhár.

 

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec

 

Pomoc pri revitalizácii chmeliarstva sa už ponúka z pokrajinskej úrovne. Námestník pokrajinského tajomníka pre poľnohospodárstvo Mladen Petković vyzval poľnohospodárov uchádzať sa o prostriedky na výsadbu chmeľníc: „Pre mladých poľnohospodárov a ženy podnetné prostriedky budú do sedemdesiat percent a sadenice sa budú môcť zabezpečiť prostredníctvom republikového ministerstva, ktoré tiež poskytne subvencie na tie účely," ozrejmil Petković a dodal, že na výstavbu jedného hektára chmeľnice potrebné je asi 50.000 eur.

V roku1954 v rámci Poľnohospodárskeho ústavu v Novom Sade založená bola osobitná Výskumná stanica pre chmeľ a konope v Báčskom Petrovci, ktorá postupne prerástla v Ústav pre chmeľ, cirok a liečivé rastliny.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články