Kratak pregled istorije

Štátna tajomníčka SR v Srbsku

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková pricestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Srbska. Po včerajších rokovaniach na ministerstvách v Belehrade, dnešný deň si vyhradila pre krajanov. V sprievode veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku Fedora Rosochu a prvého tajomníka Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade Igora Vencela predpoludním navštívila najprv Kovačicu. Prihovárajúc sa z Galérie Babka povedala: „Dnešný deň začíname v Kovačici. Splnil sa mi sen, pretože sledujem najmä umenie, na Slovensku všetci poznáme obrazy z Kovačice..." a veľvyslanec Rosocha ozrejmil, že do Kovačice prišli, pretože je teraz spoločnou úloha všetkých nás ..."aby sme naplnili záväzok a dostali kovačické naivné umenie do zoznamu Kultúrneho nehmotného dedičstva UNESCO." Prvou popoludňajšou zastávkou slovenskej delegácie bol Báčsky Petrovec a druhou Nový Sad, prostredia, v ktorých by sa mali začať významné investície s podporou Slovenskej republiky – výstavba dvoch reprezentatívnych objektov: Múzea vojvodinských Slovákov v Petrovci a Slovenského domu v Novom Sade.

 

Na gymnáziu Jána Kollára v Petrovci

 

Na gymnáziu Jána Kollára v Petrovci

 

Na gymnáziu Jána Kollára v Petrovci

 

Na gymnáziu Jána Kollára v Petrovci

 

Na gymnáziu Jána Kollára v Petrovci

 

V Galérii Babka v Kovačici vzácnu návštevu prijal jej zakladateľ a zároveň iniciátor zápisu slovenského insitného umenia v Srbsku na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO Pavel Babka. Počas februárovej návštevy slovenského ministra zahraničia Ivana Korčoka pomoc v kandidatúre slovenskej insity prisľúbil minister zahraničných vecí Srbska Nikola Selaković, podľa ktorého Srbsko v roku 2022 oficiálne navrhne slovenské insitné maliarstvo v Srbsku na zoznam UNESCO. Keďže by to bolo veľkým uznaním nielen všetkým Slovákom v Srbsku, ale aj v materskej krajine, štátni predstavitelia Slovenskej republiky sa tiež činia v tom smere.

 

Projekt budúceho Múzea vojvodinských Slovákov

 

Projekt budúceho Múzea vojvodinských Slovákov

 

Projekt budúceho Múzea vojvodinských Slovákov

 

V Petrovci slovenská delegácia navštívila niektoré z našich významných inštitúcií: Maticu Slovenskú v Srbsku, budovu starého obecného domu, v ktorom by malo sídliť Múzeum vojvodinských Slovákov, Galériu Zuzky Medveďovej a na záver gymnázium Jána Kollára so žiackym domovom. Keď ide o Múzeum vojvodinských Slovákov, všetko je už schystané a projekt je dávnejšie pripravený, takže v najbližšej dobe Slovenská republika presunie sľúbených 200.000 eur, aby sa s prácami začalo už v túto jar. Na záver návštevy Petrovca na gymnáziu Jána Kollára usporiadali tlačovú konferenciu. Prihovorila sa najprv predsedníčka obce Jasna Šprochová a potom aj Ingrid Brocková, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Povedala, že je toto jej prvá návšteva Srbska a že sa na cestu a stretnutie s krajanmi veľmi tešila

 

Štátna tajomníčka SR v Srbsku

 

O prvom dni v Srbsku a o rokovaniach v Belehrade Ingrid Brocková informovala na svojom facebookovom profile, kde uvádza:

„Verím, že tradične dobré politické vzťahy so Srbskom sa premietnu do intenzívnejšej ekonomickej spolupráce.

V rámci prvého dňa mojej pracovnej návštevy Srbska som rokovala so svojím rezortným partnerom, štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Nemanjom Starovićom a bola som prijatá aj ministrom zahraničných vecí Nikolom Selakovićom. Stretnutia boli zamerané na zhodnotenie bilaterálnej spolupráce a aktuálnych otázok súvisiacich s prístupovým procesom Srbska do Európskej únie. Slovenská diplomacia je pripravená aj naďalej poskytovať srbským partnerom súčinnosť a expertnú pomoc pri napĺňaní eurointegračných ambícií.

Hlavnou témou rokovania s ministerkou hospodárstva Andjelkou Atanasković bola príprava 10. zasadnutia Medzivládnej zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu, ktorá by sa mohla konať, ak to pandemická situácia dovolí, na jeseň v Bratislave. S partnerkou sme si zadefinovali možné konkrétne oblasti spoločného záujmu ako je spolupráca v oblasti dopravnej infraštruktúry, energetike, potravinárstve, digitalizácii či zelenej ekonomike.

Rokovanie so štátnou tajomníčkou Ministerstva pre ľudské práva, práva menšín a sociálny dialóg Srbskej republiky Olenou Papugou nadviazalo na nedávnu návštevu predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milana Jána Pilipa.

V rozhovore sme zhodnotili prínos autochtónnej slovenskej menšiny v Srbsku a vyjadrili podporu oboch krajín pre jej ďalší rozvoj a uplatňovanie menšinových práv.

Úlohu ekonomickej diplomacie vnímam aj v identifikovaní partnerov pre naše inovatívne firmy a vytváraní synergie so zahraničnými partnermi. Priaznivá podnikateľská klíma v Srbsku vytvára príležitosti v sektore technológií, vedy, výskumu, inovácií, a umelej inteligencie. S riaditeľkou vedecko-technologického parku Gordanou Danilović Grković sme diskutovali o možnostiach spolupráce v oblasti digitalizácie a posilnenia spolupráce srbských a slovenských inovačných a start-up podnikov a spolupráce medzi fakultami.

Záverečným bodom prvého dňa návštevy bola návšteva Inšpektorátu práce, kde Slovensko v rámci twinningového projektu Európskej únie v konzorciu s ČR napomáha budovaniu odborných kapacít Inšpektorátu práce v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci."

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články