Kratak pregled istorije

Svetový deň slobody tlače 3. máj

Srbsko je krajina so slabými inštitúciami, v ktorých sa falošné správy šíria médiami podporovanými vládou. Nezávislí novinári sú vystavení takmer každodenným útokom, ktoré čoraz viac prichádzajú od vládnucej elity a proštátnych médií. Uvádza to organizácia Reportéri bez hraníc. A podľa najnovšej správy medzinárodnej mimovládnej organizácie Freedom House Srbsko za posledné desaťročie zaostalo v oblasti politických práv a občianskych slobôd, a je preto klasifikované ako iba „čiastočne slobodný štát." Možno teda dodať, že je Srbsko čiastočne aj neslobodnou krajinou, alebo nie je celkom demokratickým štátom. Demokracia by sa mohla definovať: Vláda ľudí a pre ľudí. Presnejšie, v demokratickom štáte vládnu väčšinou vybraní politici v mene väčšiny, väčšinového záujmu, väčšinového zamerania, väčšinových hodnôt. A väčšina má v demokracii právo výberu, tiež aj právo necenzurovanej informovanosti. Opakom demokracie môže byť oligarchia, čiže vláda úzkej skupiny (najbohatších) osôb v štáte, inými slovami: diktatúra menšiny. Oligarchovia si iste neželajú mať novinárov s vlastným názorom.

 

Svetový deň slobody tlače 3. máj

 

Belehradská mimovládna organizácia Biro za društvena istraživanja BIRODI uvádza, že sa v Srbsku rozvinul "priemysel populizmu", v ktorom sú médiá prostriedkom propagandy v službách "osobnej moci", s jasnou narážkou na prezidenta Aleksandra Vučića.

Nezávislé združenie novinárov Srbska (NUNS) a tiež aj Nezávislé združenie novinárov Vojvodiny (NUNV) poukazujú na zhoršujúcu sa situáciu, v ktorej sa profesionálne médiá ocitli na okraji mediálneho priestoru. Roky tiež upozorňujú na tri vraždy novinárov, ktoré desaťročia neboli vyjasnené a páchatelia sú stále na slobode.

Svetový deň slobody tlače 3. máj bol ustanovený rozhodnutím Valného zhromaždenia OSN s cieľom pripomenúť vládam štátov, že sú povinné rešpektovať a podporovať právo na slobodu prejavu zaručené v článku 19 Všeobecnej deklarácie z r. Ľudské práva.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články