Kratak pregled istorije

Zborníky MSS k jubileám

Medzi naše najvýznamnejšie vlaňajšie jubileá možno zaradiť 30. výročie oživotvorenia Matice slovenskej v Srbsku. Jubileum sa malo dôstojne pripomenúť počas tradičných Slovenských národných slávností sériou kultúrnych i vedeckých podujatí v Báčskom Petrovci, avšak rok 2020 priniesol nečakané zmeny, ktoré určila pandémia koronavírusu. Jubilujúca Matica slovenská v Srbsku (MSS) ostala tak bez tradičných osláv i bez účasti hostí, ktorí by si jej významnú činnosť radi uctili i osobne. V týchto dňoch tlačou predsa vyšli referáty, ktoré mali byť prednesené na sympóziu. Zborník prác Matica – nosný pilier slovenskosti pripravili Dr.h.c. prof. Dr. Ján Kišgeci a prof. Dr. Miroslav Vitéz. Okrem uvedenej publikácie MSS predtým s opozdením vydala tiež aj zborník práca Sto rokov slovenských národných slávností, do ktorého je zaradená časť referátov z medzinárodného sympózia z dňa 8. augusta 2019.

 

Zborníky MSS k jubileám

 

Zborníky MSS k jubileám

 

Zborníky MSS k jubileám

 

Do matičného zborníka prác prispela aj PhDr. Zuzana Pavelcová z Krajanského múzea Matice slovenskej z Martina, ktoré pozorne sleduje život Slovákov v diaspóre. Z jej referátu uvádzame jednu časť:

„Matica slovenská v Juhoslávii bola založená na Národných slávnostiach 14. – 15. augusta 1932. V prvom období pôsobila prerušovane počas 12 rokov (1932 – 1941 a 1945 – 1948). Vznikom Spolku vojvodinských Slovakistov (1969) bola jej činnosť na území Vojvodiny suplovaná, pretože SVS si stanovil takmer totožnú náplň práce akou sa Matica zaoberala vo svojich prvých rokoch pôsobenia.

Návrhy na jej obnovenie vyšli zo SVS v zime 1989. Zásadný podnet na jej oživotvorenie však odznel 29. decembra 1989 na zasadaní rozšíreného predsedníctva Ochotníckeho divadla VHV scény v Petrovci. Zo zasadnutia bol prijatý záver vzniku „iniciatívnej skupiny" v zložení: Michal Spevák, Milina Florianová, Vladimír Lačok, Ján Častven a Rastislav Struhár, ktorí vytvorili prípravný výbor pre vznik oživenej Matice slovenskej v Srbsku. Snahy podporil i SVS, ktorý zo svojho stretnutia 26. januára 1990 uverejnil tlačovú správu Iniciatíva o obnovení Matice slovenskej. Na zasadaní SVS bol prečítaný list Rastislava Gašpara: „Myslím si, že je načase prebudiť sa a obnoviť Maticu. Nijaký zväz, najlepšie bude Maticu. Ak sa niečo nepodnikne, viac nebudeme existovať ako Slováci. Časom bude stále menej príslušníkov slovenskej národnosti. Postupne zanikneme a to bude to najsmutnejšie" (Hlas ľudu, 3. február 1990, s. 8).

Iniciatívna skupina si určila plán svojich stretnutí a začala pracovať na platforme pre pôsobenie Matice slovenskej v Juhoslávii (MSJ). Prvé konštitutívne zasadanie Iniciatívneho výboru pre založenie Matice slovenskej v Juhoslávii sa konalo 17. februára 1990, za prvého predsedu výboru bol zvolený Michal Spevák. Popri výbore sa naďalej stretávala iniciatívna skupina, ktorá nepretržite pracovala na programe vzniku MSJ.

Kľúčovým stretnutím bolo druhé zasadanie Iniciatívneho výboru pre zakladanie Matice slovenskej konané 3. marca 1990, kde sa diskutovalo o pracovnej náplni MSJ, o tom, či má alebo nemá byť politickou, o jej predstaviteľoch, o vzťahoch so SVS, o jej nadradenosti či rovnocennosti s ostatnými slovenskými spolkami, o pripomienkach mladých, o obnovení Slovenských národných slávností, ale i o štatutárnych otázkach, orgánoch a stanovách MS. Na treťom zjazde sa diskutovalo o názve Matice, tiež o mieste jej sídla, ale i tom, že výsledky svojej práce sa rozšíria po slovenských dedinách a vytvoria sa lokálne matičné štruktúry. Posledné zasadnutie iniciatívneho výboru sa uskutočnilo 30. júla 1990, kde sa rozhodovalo najmä o personálnych otázkach.

Veľkolepé obnovovacie Valné zhromaždenie sa uskutočnilo 5. augusta 1990 v Petrovci, vo veľkej sieni Domu kultúry, za účasti 600 krajanov z 24 osád. Rokovanie viedol predseda Iniciatívneho výboru – Michal Spevák. Práve tu sa rozhodlo o vzniku Matice slovenskej v Juhoslávii, ktorá uskutočnila svoje prvé zasadanie Výkonného výboru 18. augusta 1990 na čele s jej prvým predsedom – Michalom Spevákom. Od tej doby píše Matica slovenská v Juhoslávii (dnes už v Srbsku) svoju novodobú históriu."

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články