Kratak pregled istorije

Kukurica posadená „do Ďura"

„Aj dnes si na svoje detstvo a na voľakedajšie sadenie kukurice zaspomína náš spolupracovník Pavel Maglovský," ohlásil tak v nedeľu „ po Ďurovi" moderátor v Rádiu Petrovec, novinár a náš známy herec Miroslav Babjak. Potom už ďalej pokračoval v čítaní príspevku Pavla Maglovského o sadení kukurice. Ide vskutku o sejbu kukurice, ktorá sa však v Petrovci a okolí od nepamäti „sadievala". A kto je vlastne ten uvedený Pavel Maglovský, ktorého príspevky už dlhšie odznievajú na vlnách petrovského rozhlasu?

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Mnohé zamestnankyne niekdajšieho chýrečného konfekčného podniku Tatran, ktorý ešte v roku 1972 získal Októbrovú cenu Obce Báčsky Petrovec za úspešnú prácu a spoluprácu so zahraničím si na Pavla Maglovského (1953) iste spomenú. Veď tam strávil svoj najproduktívnejší vek, od roku 1979 do 1995, presnejšie do privatizácie podniku, po čom došlo aj k skorému rozpadu Tatranu a bez roboty zostalo zo 300 zamestnancov. Petrovskí lovci si tiež pamätajú na svojho niekdajšieho člena a mnohým milovníkom kotlíkových špecialít zostal v pamäti Maglovského chutný paprikáš. Komorný zbor Musica viva by iste privítal opätovný návrat do zboru svojho niekdajšieho člena a dobrého speváka Pavla Maglovského...

Kulpínsky rodák, dlho rokov žijúci v Petrovci, si svoje dlhé dôchodcovské dni kráti záhradníčením, čítaním a písaním spomienok. Humorný príspevok o tom ako sa voľakedy u Maglovskov sadila kukurica odznel v Rádiu Petrovec na FM 91,4 MHz koncom apríla a možno si ho vypočuť TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články