Kratak pregled istorije

100. výročie Ústredného spolku československých žien

Na dnešný deň 11. mája 1921 v Novom Sade založili Ústredný spolok československých žien v Kráľovstve Srbov, Chorvátov a Slovincov, podľa vzoru na ženský spolok Živena na Slovensku. Na ustanovujúcom zhromaždení sa stretlo vyše sto žien a slečien, ale i mužov, zoskupivších sa tu na rozposlané vyzvanie do všetkých osád obývaných Slovákmi a Čechmi v Báčke, Banáte a Srieme. Hlavnou iniciátorkou a organizátorkou tohto podujatia bola Štefánia Mičátková, manželka Dr. Ľudovíta Mičátka (brata Eržiky Mičátkovej). Začali sa zakladať aj pobočky tohto ústredného spolku v našich dedinách a tak storočnicu tohto roku oslávi aj Spolok petrovských žien a Spolok kysáčskych a pazovských žien, ktoré založili v ten istý deň – 9. októbra 1921. Píše o tom Ľudmila Berediová Stupavská v Národnom kalendári 2021 a tomu bola venovaná aj včerajšia schôdza Spolku kysáčskych žien.

 

100. výročie Ústredného spolku československých žien

 

100. výročie Ústredného spolku československých žien

 

Štefánia Mičátková bola teda iniciátorkou a tiež aj dočasnou predsedníčkou Ústredného spolku československých žien, no jeho prvou riadnou predsedníčkou sa stala Ľudmila Hurbanová z Pazovy, vnučka Jozefa Miloslava Hurbana. Po troch rokoch ju ďalej vystriedala Eržika Mičátková z Kysáča. Týmto dôležitým udalostiam a jubileom ženského aktivizmu venovali osobitnú pozornosť na včerajšej výročnej schôdzi Spolku kysáčskych žien, ktorý úspešne vedie Ľ. Berediová Stupavská. Na schôdzi si pripomenuli aj 15. výročie Asociácie slovenských spolkov žien, založenú z iniciatívy Ľ. Berediovej Stupavskej 26. októbra 2006 v Kysáči na prvom Dni kysáčskej sármy.

Akčné, agilné a šikovné ženy vždy nadchýnali Ľudmilu Berediovú Stupavskú – ju tiež možno zaradiť do tej skupiny žien – a preto neprekvapuje, že sa ženskému aktivizmu roky venovala, skúmala, značila a v roku 2019 aj publikovala vzácnu brožúrku Aktivistky ženských spolkov ako mosty juhoslovansko-slovenskej spolupráce. Brožúrka vyšla k 150. výročiu Spolku slovenských žien Živena (1869) a v ústrety 100. výročiu Ústredného spolku československých žien (1921).

Eržika so šikovnou švagrinou Štefániou Mičátkovou spoločne realizovali mnohé plány týkajúce sa spoločenského postavenia a života žien. V roku 1921 v septembrovej Živene informuje aj o „congresse Sväzu Juhoslovanských Žien" v Belehrade, v ktorom boli Srbky, Horvátky a Slovinky a s ktorým chceli spolupracovať aj naše ženy. Eržika a Štefánia Mičátkove boli dvojsmernými mostmi juhoslovansko –slovenskej spolupráce. Píše Ľ. Berediová Stupavská.

Eržika Mičátková a Ľudmila Hurbanová boli hrdými nositeľkami kráľovského vyznamenania. Koncom roku 2020 vyšla tlačou kniha Nezábudky Ľudmily Hurbanovej vzácna publikácia Kataríny Verešovej, ktorá nám približuje ďalšiu našu poprednú bojovníčku za práva žien, priekopníčku pokrokových myšlienok Ľudmilu Hurbanovú.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články