Kratak pregled istorije

27. PDD: Zem pamätá...

Zem pamätá, Smútok krásnych dievčat, Vzdialená, Elena, Dievča z Budmeríc, V dolinách, S úsmevom, Hrám ... a mnohé ďalšie veľké hity odzneli vo včerajšom bravúrnom muzikáli, hudobnej biografii o krátkej životnej ceste Karola Duchoňa. Slabo počul na jedno ucho, no aj tak bol neprekonateľný. Mal neuveriteľný rozsah hlasu, pritom spieval ľahučko, bol to spevácky samorast – nepoznal noty, predsa bol hudobným géniom. No nedokázal zvládnuť démonov, predovšetkým alkoholizmus, ktorí ho nakoniec priviedli do hrobu. Tomáš Grega, ktorý v muzikáli podáva obdivuhodný spevácky, herecký i fyzický výkon,– takmer dve hodiny bez prestávky šliape na bežeckom páse a zároveň spieva Duchoňove náročné songy – robí to s hereckou nenútenosťou a širokým úsmevom. Tým duchoňovským. Pieseň Šiel šiel... a neustála hercova chôdza, cesta dopredu, odzrkadľuje Duchoňovu krátku a rýchlu životnú cestu. Táto inscenácia, s ktorou Slovenské komorné divadlo z Martina včera večer oduševnilo petrovské obecenstvo, je autorským divadelným projektom a pod libreto, scénickú koncepciu, text a réžiu sa podpisujú renomovaný český režisér Jiří Havelka a Róbert Mankovecký, ktorý v predlohe hrá Dušana, režiséra, Juraja a iných a zároveň hrá na klávesové nástroje. Inscenáciu pomenovali podľa slávneho hitu Zem pamätá, s ktorým Duchoň vyhral Zlatú lýru v roku 1974 a v nej, na petrovských divadelných doskách, zdôraznili aj Duchoňove petrovské korene.

 

27. PDD: Zem pamätá...

 

27. PDD: Zem pamätá...

 

27. PDD: Zem pamätá...

 

27. PDD: Zem pamätá...

 

27. PDD: Zem pamätá...

 

Karol Duchoň, legenda československej hudobnej scény sa dožil iba 35 rokov. Matka Karola Duchoňa, po ktorej zdedil hudobné nadanie, bola pôvodom z Báčskeho Petrovca. Oľga Duchoňová, rodená Lačoková pochádzala zo známej petrovskej kožušníckej rodiny, ktorá sa v akcii reemigrácie a repatriácie zahraničných Slovákov do vlasti po roku 1945 (tzv. akcia "Mať volá") z Petrovca odsťahovala do Galanty. Po matke Karol zdedil aj balkánsky srdečný temperament. Bol výrazne spoločenský, dobrosrdečný, so zmyslom pre humor. Do Petrovca rád chodieval a naposledy, asi rok pred svojou smrťou, sa z Petrovca ani nechcel vrátiť späť do Bratislavy. Vtedy už mal výrazný problém s alkoholom. Bujarý život čoskoro zabil legendu. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/historia/stare-nazvy/22-aktuality/aktuality/10886-karol-duchon-nedozita-sedemdesiatka

Muzikál Zem pamätá tvoria faktografické fragmenty najdôležitejších bodov Duchoňovej privátnej i kariérnej cesty. Šiel šiel... Obyčajný, nenáročný mladý muž s jedinou túžbou – spievať.

 

 

„Je paradoxné, že mnohí poslucháči populárnej hudby mladšej, ale i strednej generácie, považujú Duchoňa za generačne staršieho speváka ako slávne ikony slovenskej popmusic zo skupín Elán, Modus či Collegium musicum, ktoré boli od Duchoňa starší. Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Jožo Ráž a Vašo Patejdl boli len o pár rokov mladší. Duchoň naozaj pôsobil starší, život žil naplno a veľmi rýchlo sa opotreboval. Najväčším jeho problémom však nebol alkohol, ten bol iba dôsledkom skutočnosti, že sa mladý a talentovaný človek, z veľmi jednoduchého vidieckeho prostredia, nedokázal vyrovnať so slávou a úspechom. Súčasnosť Karolovi Duchoňovi praje. Jeho piesne sa vrátili do rádií, vzniklo mnoho cover verzií, vrátil sa na diskotéky, počúvajú ho teenageri. V našej interpretácii prichádza ako zaujímavá dramatická postava na divadelné javisko," napísal Róbert Mankovecký. Významným zdrojom pre tvorcov inscenácie bola kniha Romana Slušného Karol Duchoň - Muž s veľkým srdcom.

Treba poznamenať, že 27. Petrovské dni divadelné (PDD) v tejto svojej edícii prinášajú program tak pre deti, ako aj dospelých. Pred ich oficiálnym otvorením sa v mene Slovenského vojvodinského divadla, organizátora podujatia, prihovorila riaditeľka SVD Viera Krstovská a to najprv na vernisáži výstavy bábok z predstavenia Malá morská víla divadla Tošu Jovanovića zo Zreňaninu (nainštalovaná je v predsieni divadla) a potom aj pred prvým predstavením Slečna Júlia (Gospođica Julija), s ktorým vystúpil herecký súbor Opera i teatar Madlenijanum. Ide o antologické dielo Augusta Strindberga, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za jedného z najvýznamnejších švédskych autorov vôbec a za otca moderného divadla. Pod réžiu sa podpísal Haris Pašović, svetovo uznávaný režisér, ktorého diela zažiarili na javiskách belehradských divadiel a zapísali sa do dejín juhoslovanského divadla.

Včera podvečer si Slovenské vojvodinské divadlo a jeho organizátorka Miroslava Blažićová na rozhovor a „Na slovíčko s divadelníkom" pozvala režisérku zo Slovenska Katarínu Mišíkovú Hitzingerovú, s ktorou sa v rozhovoroch zamerali na profily divadelných tvorcov a divadelných pracovníkov.

27. Petrovské dni divadelné potrvajú do stredy 14. septembra.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články