Kratak pregled istorije

Štefan Boleslav Roman-Uránový kráľ

K stému výročiu narodenia Štefan B. Romana vydala Kanadsko-Slovenská obchodná komora reprezentačnú knihu Štefan Boleslav Roman – Uránový kráľ. Zostavovateľom tejto významnej publikácie je priamo prezident Komory Joseph Mark Burza, dlhoročný priateľ synovca Š. B. Romana.

Štefan Boleslav Roman je spolu s Milan Rastislavom Štefánikom považovaný za najvýznamnejšieho Slováka 20. storočia. Bol zakladateľom a predsedom najvýznamnejšej organizácie Slovákov v histórii ̶ Svetového kongresu Slovákov. Zároveň sa jedná o najbohatšieho a najvplyvnejšieho podnikateľa slovenského pôvodu v histórii.

 

Štefan Boleslav Roman v uniforme Rádu veliteľa rytierov sv. Gregora Veľkého

 

Štefan Boleslav Roman v uniforme Rádu veliteľa rytierov sv. Gregora Veľkého

 

Roman bol majiteľom najväčších uránových baní na svete v Elliot Lake, vlastník najväčších uhoľných baní v Kanade, ako aj majiteľ druhej najväčšej siete pekární v USA ̶ General Baki. Právnym poradcom jeho spoločnosti Denison Mines bol neskorší americký prezident Richard Nixon.

Predslovy ku knihe napísali najstarší syn Stephen B. Roman, Jozef kardinál Tomko, gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ a prezident Kanadskej obchodnej komory v Slovenskej republike Joseph M. Burza.

 

Predný obal knihy Štefan Boleslav Roman – Uránový kráľ

 

Predný obal knihy Štefan Boleslav Roman – Uránový kráľ

 

Zadný obal knihy Štefan Boleslav Roman – Uránový kráľ

 

Zadný obal knihy Štefan Boleslav Roman – Uránový kráľ

 

Jednotlivé kapitoly spracovali bývalý generálny tajomník Svetového kongresu Slovákov Dušan Tóth, riaditeľ Slovenského historického inštitútu v Ríme Daniel Černý, rodinný príslušník rodiny Romanovcov historik Ján Chovanec, medzinárodný expert na jadrovú energiu Marián Naniáš, prezident Kanadskej obchodnej komory v SR Joseph M. Burza a docent histórie Martin Javor.

Príspevky do knihy napísali exprezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster (posledný veľvyslanec Československa v Ottawe, ktorý Š. B. Romanovi v roku 1990 udelil ako predseda Národnej rady ceny SNR in memoriam), exprezident SR Ivan Gašparovič, bývalý minister financií Kanady Otto John Jelinek, známa TV redaktorka grófka Barbara Coudenhove-Kalergi, ktorej strýc gróf Richard Nicolaus založil Paneurópsku úniu, predseda Národnej rady SR Boris Kollár, Juraj Kováč (starší syn exprezidenta SR Michala Kováča, ktorý v roku 1995 Štefanovi Romanovi udelil najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy in memoriam), Monica Pignal Bata (dcéra Tomáša J. Baťu, ktorý bol v auguste 1968 u kanadského premiéra Pierre Trudeau a vystúpili spoločne pred kanadským parlamentom, výsledkom čoho bol koncom septembra 1968 prijatý zákon, ktorý umožňoval legálne prijímanie Slovákov a Čechov do Kanady), Ján Čarnogurský (jeho otec Pavol Čarnogurský bol ocenený Svetovým kongresom Slovákov), emeritný arcibiskup a metropolita Ján Sokol, bývalý minister financií SR Eduard Kukan, prvý veľvyslanec samostatnej Slovenskej republiky v Ottawe Anton Hykisch, bývalý predseda vlády SR Peter Pellegrini, Milan Kňažko, Pavol Dubček (najstarší syn Alexandra Dubčeka, ktorý sa stretol so Štefanom B. Romanom), bývalý predseda SNR František Mikloško, poslankyňa NR SR Anna Záborská, synovec Branislav Roman, podpredseda Európskej komisie Dušan Šefčovič, podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová, operný spevák Miroslav Dvorský a iní.

Romanove zásluhy môžeme rozdeliť do troch oblastí: 1) Podnikateľská činnosť (ťažba uránu, uhlia, ropy, zemného plynu, liadku, zlata, atď.); 2) Cirkevná činnosť (vytvorenie gréckokatolíckej eparchie v Kanade, postavenie Katedrály Premenenia Pána, atď.); 3) Činnosť na poli slovenského národného hnutia (v prvom rade je to založenie, vedenie a financovanie Svetového kongresu Slovákov).

Roman sa ako laik v roku 1962 zúčastnil na zasadaniach Druhého vatikánskeho koncilu. V roku 1963 usporiadal veľkolepé celokanadské cyrilo-metodské oslavy k tisícstému výročiu príchodu apoštolov Cyrila a Metoda. V roku 1963 mu pápež Ján XXIII. udelil Rad veliteľa rytierov sv. Gregora Veľkého, čo je najvyššie možné vyznamenanie pre laikov. Roman sa zaslúžil o to, že v roku 1968 boli vrátené majetky gréckokatolíckej cirkvi, ktoré jej boli v roku 1948 násilne odňaté a pridelené pravoslávnej cirkvi. Snažil sa napríklad, aby dodávky kanadskej pšenice do vtedajšieho Československa boli podmienené legalizáciou pravoslávnej cirkvi.

V roku 1980 založil v Kanade prvú slovenskú eparchiu ̶ Eparchiu svätých Cyrila a Metoda na čele s biskupom Michalom Rusnákom. Roman sa významnou mierou zaslúžil o vytvorenie Slovenského ústavu svätého Cyrila a Metóda v Ríme.

V kanadskom meste Unionvile pri Toronte (dnes Markham) nechal postaviť za 25 miliónov dolárov monumentálnu trojvežovú Katedrálu Premenenia Pána (Cathedral of the Transfiguration). Jedná sa o zväčšeninu chrámu Presvätej Bohorodičky z jeho rodnej obce Veľký Ruskov (národná kultúrna pamiatka). Základný kameň Katedrály 15. september 1984 osobne posvätil pápež Ján Pavol II. Jednalo sa o historicky prvú katedrálu na americkom kontinente, ktorú posvätil priamo pápež. Katedrála má najväčšie zvony v celej Kanade, ktoré odlievala firma Fonderie Paccard, tá istá spoločnosť, ktorá odlievala z bronzu zvony pre slávnu Katedrálu Notre-Dame.

Spolu so starším bratom Jurajom (Georgom) vlastnili spoločnosť Romandale Farms Ltd., ktorá sa špecializovala na chov a šľachtenie holsteinského dobytka. Farma bola mimoriadne úspešná a na prehliadkach sa zúčastňovali aj kanadskí ministri poľnohospodárstva. Ich plemenná krava bola vydražená za 1,45 milióna dolárov, za najvyššiu cenu v histórii, čo bolo aj zapísané do Guinessovej knihy rekordov. Bližšie informácie nájdete na oficiálnom portáli www.kanada.sk.

 

Joseph Mark Burza

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články