Kratak pregled istorije

Pravoslávny Nový rok a vasilica

Pravoslávny svet, ktorý sa riadi podľa starého juliánskeho kalendára, víta Nový rok o polnoci z 13. na 14. januára, teda v tejto noci. Podľa staroslovienskeho, či starého srbského, alebo aj ruského kalendára, známejšieho ako byzantský kalendár, čas sa počíta od stvorenia sveta, ktorý údajne vznikol 5508 rokov pred Kristom. Znamená 5508 + 2023 = 7531. Podľa tohto kalendára od polnoci sa teda začne rok 7531. V mnohých mestách v Srbsku budú ho organizovane vítať. Podľa juliánskeho kalendára zajtra, prvý deň v novom roku, pravoslávni svätia Obriezku Pána a Svätého Vasila Veľkého. V tento deň sa jediný raz v roku miesi a podáva rituálny chlieb/koláč, takzvaná „vasilica", ktorá sa ponúka domácim, priateľom a prvým susedom, aby celý rok plynul v zhode a priateľstve.

 

Pravoslávny Nový rok a vasilica

 

Tradícia prípravy a posvätenia novoročného koláča sv. Vasila Veľkého – vasilice má v pravoslávnej cirkvi osobitný význam. Po posvätení sa tento koláč krája na toľko kúskov, koľko je prítomných v dome a ešte jeden ďalší kúsok sa necháva pre dom, v ktorom sa koná posviacka. Podľa ľudového zvyku do koláča sa pred pečením vloží minca, ktorá prináša tomu kto si ju v koláči nájde, v novom roku požehnanie a hojnosť pozemského blaha.

VASILICA

Zložky na recept sú tieto

• 20 g droždia
• 50 ml teplej vody
• 1 plochá lyžica cukru
• asi 500 g múky a ďalšie 200-300g na posýpanie a ďalšiu prácu
• 1/2 - 1 lyžička soli (v závislosti na slanosti tuku a syra)
• 250 ml teplej vody
• bravčová masť izbovej teploty (cca 300 - 400 g)
• 250 g strúhaný syr biely (zlatiborský, feta ...)
• 1 lyžička medu,
• 1 lyžica horúcej vody

Príprava Vasilice môže byť rôzna, možno ju urobiť slanú alebo sladkú:

http://vikendkuvarica.blogspot.com/2019/01/vasilica.html

http://www.coolinarika.com/recept/vojvodanske-vasilice-sa-medom/

Starší juliánskym kalendárom je oproti gregoriánskemu kalendáru v oneskorení o 13 dní. K pravosláviu sa vo svete hlási približne pol miliardy kresťanov. Najpočetnejšou je ruská cirkev a najviac pravoslávnych veriacich je v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, až okolo 200 miliónov. Významnejší počet pravoslávnych žije tiež v Srbsku, Čiernej Hore, Poľsku... a v menšom počte žijú aj na Slovensku, asi 70 tisíc a v Česku, asi 40 tisíc. K pravosláviu sa hlási aj jedna časť Rusínov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články