Metropolita Stratimirović

Rok Milana Rastislava Štefánika

Vláda Slovenskej republiky vyhlásila rok 2019 rokom Milana Rastislava Štefánika. Dňa 4. mája si pripomenieme 100. výročie tragického leteckého nešťastia brigádneho generála PhDr. Milana Rastislava Štefánika (* 21. júl 1880, Košariská, Rakúsko-Uhorsko – † 4. máj 1919, Ivanka pri Dunaji, Česko-Slovensko). A v dnešný deň pred 79. rokmi 25. apríla 1940 v Novom Sade zomrel jeho starší brat, evanjelický farár, publicista a poslanec Igor Branislav Štefánik (1873 – 1940). Dvaja bratia zanechali hlbokú stopu v dejinách dolnozemských Slovákov, ale aj v dejinách srbského národa. Obaja bojovali za spolupatričnosť Slovákov a Srbov, obaja boli i politicky aktívni. Možno práve politické aktivity Milana Rastislava Štefánika boli dôvodom havárie jeho lietadla. Záhadnú smrť svojho mladšieho súrodenca vysvetľoval a dokazoval Igor Branislav Štefánik, v tej dobe evanjelický farár v Báčskej Palanke, ktorý sa takmer dvadsať rokov pokúšal vysvetliť okolnosti, za akých lietadlo stroskotalo. O tom zanechal aj niekoľko strán písaných záznamov. Tie starostlivo uschováva Ján Guba z Pivnice.

 

Rok Milana Rastislava Štefánika

 

Igor Branislav Štefánik dokazoval teóriu o atentáte na svojho brata. V záznamoch sa opiera o vyhlásenie svedka, ktorý dobehol ako prvý k umierajúcemu neznámemu človeku. Svedok, ktorým bol niekdajší richtár vo Vajnoroch Matej Hlavatý mu povedal, že muž vydýchol pred jeho očami. Potom tam dobehli aj ďalší občania a nakoniec aj úradní činitelia, ktorí chystali, rovnali a vyznačili trávnik pre prílet lietadla. S mnohými z nich sa neskôr rozprával Igor B. Štefánik a bolo mu povedané, že bolo počuť streľbu z neďalekej vojenskej posádky. Vojakom údajne bolo prikázané, že keď nadletí lietadlo, majú doň strieľať. Výstrely sa aj počuli, čo vyhlásili viacerí svedkovia. Richtár Matej Hlavatý rozprával, že videl ako z padajúceho horiaceho lietadla vyskočil najprv jeden človek a ihneď aj druhý. Ten druhý bol Milan R. Štefánik, ktorý mal pravdepodobne namierené dopadnúť na agátový strom, ktorý pri páde poškodil, avšak jeho konáre nedokázali amortizovať pád. Padol pod strom v čiastočne zhorenom obleku a tu vydýchol.

 

Rok Milana Rastislava Štefánika

 

Milan Rastislav Štefánik, jedna z najväčších osobností Slovanov, roku 1918 zorganizoval peňažnú zbierku, keď od amerických Slovákov na podporu česko-slovenských légií získal miliónovú podporu a špekuluje sa, že možno práve tie peniaze boli dôvodom atentátu. Z peňazí zozbieraných v Amerike jedna časť bola usmernená na gymnázium Jána Kollára v Petrovci, ktoré sa začínalo stavať. Milanovi Rastislavovi Štefánikovi problematika dolnozemských Slovákov nebola cudzia, keďže jeho starší brat Igor Branislav Štefánik pôsobil v niekoľkých cirkevných zboroch a najdlhšie v Báčskej Palanke a v Novom Sade, kde je aj pochovaný. Milan Rastislav bol prítomný i na svadbe svojho brata v Pivnici a už tam horlivo hovoril o svojich víziách a budúcom štáte Čechov a Slovákov.

 

Rok Milana Rastislava Štefánika

 

V Dome MSS Ľudovíta Mišíka v Báčskom Petrovci čestné miesto patrí Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Jeho busta zdobí sieň, ktorá je podľa toho pomenovaná Štefánikova sieň a údajne je to jediná sieň pomenovaná podľa Milana Rastislava Štefánika, muža, ktorý stál pri zrode samostatného Československého štátu.

Štefánik nebol len obratným politikom, ale tiež svetobežníkom, diplomatom, vedcom a odvážnym pilotom. Práve jeho posledná rola, rola pilota sa mu stala osudnou. Štvrtý májový deň roku 2019 si pripomenieme 100 rokov od jeho tragickej smrti.

Významné slovenské inštitúcie pri tejto príležitosti pripravili výstavu, ktorú si možno pozrieť TU:

https://sites.google.com/view/spolocnetogether-sk/nove-projekty

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články