Metropolita Stratimirović

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

„Celá moja divadelná estetika je postavená na chudobnom divadle. Zjednodušujem po maximum, aby podstata vyšla na povrch. Aby sa paradoxne, bohatstvo stvorilo z ničoho. Programovo chcem mať na javisku čím menej, potom maximálne angažujem svoju predstavivosť, fantáziu a vymýšľam si veci nezvyčajné, nerád chodím vychodeným chodníkom." Tak hovorí náš Ľubo. Alebo, ako ho hostia zo Srbského národného divadla z Nového Sadu včera na večierku oslovovali: „náš Majera". Rovnako tak si ho privlastňujú aj početné ďalšie profesionálne divadlá v Srbsku a na Slovensku. No, iste je to predovšetkým náš Ľubo, Petrovčan, ktorý z Petrovca nikdy natrvalo neodchádzal, ktorému rodisko a rodinné putá nedovolili odísť. Večierkom k sedemdesiatke Ľuboslava Majeru, na ktorom bola prezentovaná monografia Ľuboslav Majera režisér autora Aleksandra Milosavljevića a otvorením výstavy Majera autorky Miroslavy Blažićovej sa včera v Slovenskom vojvodinskom divadle (SVD) v Báčskom Petrovci neoficiálne začali 26. Petrovské dni divadelné (PDD). Oficiálne budú otvorené zajtra o 19.h

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Publikácia Ľuboslav Majera režisér vyšla vlani vo vydavateľstve Srbského národného divadla z Nového Sadu a podľa slov jej autora Aleksandra Milosavljevića táto kniha nadväzuje na prvú monografiu o Ľuboslavovi Majerovi, ktorú jej autor Pavel Matúch pomenoval v duchu Majerovho zjednodušovania – jednoducho Majera. "Bolo mi veľkým potešením písať knihu o Ľubovi Majerovi a nebolo mi ani veľmi ťažko, pretože Pavel Matúch už napísal jednu knihu o Majerovi. Tú monografiu, ktorú som s autorovým súhlasom používal, sme s Ľubom dotvorili, spoločne sme urobili výber textov a potom sme ešte dodali, čo bolo treba. Hlavná časť tejto druhej monografie je Ľubova rozprávka, spoveď, ktorá vznikala počas našich rozhovorov v jeho dvore, pod jeho chýrečným orechom," zdôraznil Aleksandar Milosavljević a dodal, že jemu ako autorovi bolo veľmi dôležité preniesť do knihy to, čo je veľmi charakteristické pre Ľuba ako režiséra. Je to podľa jeho názoru práve skutočnosť, že sa Ľubo neslúži silnými prostriedkami, jeho predstavenia sú bez hluku, bez hnevu... A to vanie aj z jeho clivého, zamysleného výrazu tváre, zodpovedá aj tomu ambientu pod orechom a to je akýsi pokoj života, v ktorom predsa vždy cítite vnútorné vrenie, a to je tá opravdivá dráma.

Z prvej monografie o Majerovi sú prevzaté viaceré texty, ktoré boli preložené do srbčiny a zaradené do druhej monografie Љубослав Мајера редитељ (Ľuboslav Majera režisér). Na jej včerajšej prezentácii a po príhovore riaditeľky Slovenského vojvodinského divadla Viery Krstovskej sa prihovorili i herci z Majerových predstavení Radoje Čupić a Ján Častven, tiež jeho asistent na Akadémii Milan Novaković. O slovo požiadala aj predsedníčka Výboru pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Čapeľová, ktorá zablahoželala jubilantovi k narodeninám.

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

V pokračovaní slávnostne otvorili výstavu Majera autorky Miroslavy Blažićovej.

„Toto nie je dokumentárna výstava. Toto je môj pohľad na Majeru, Majeru a jeho svet, tak ako ho ja vidím. A toto je aj pokus o odhalenie fenoménu Majeru, jeho spôsobu práce s hercami, jeho scéne, taká aká je..." povedala Miroslava Blažićová podčiarkujúc, že dôraz kládla na predstavenia, ktoré Majera robil v SVD. Keďže mal ambíciu študovať grafiku na výstavu poskytol aj niektoré svoje práce, ale aj kostýmy, dary študentov, zvláštne predmety... Zaujímavými exponátmi sú aj plagáty z predstavení a mapy a osobitné miesto patrí rodinným fotografiám.

Toto prvé sprievodné podujatie predchádzalo zajtrajšiemu vstupnému programu Divadlo ako životný údel, ktorým sa vzdá hold aj našim ďalším dvom jubilujúcim režisérom: Michalovi Babiakovi (60) a Jánovi Čánimu (50). Scenáristkou a režisérkou vstupného programu je Katarína Melegová Melichová.

 

Náš Ľubo, sedemdesiatnik

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články