Metropolita Stratimirović

Regresovanie prepravy stredoškolákom

Všetkých 45 miest a obcí na území AP Vojvodiny získali prostredníctvom konkurzu prostriedky na regresovanie prepravy stredoškolákov. Zmluvy o tom dnes v Novom Sade podpísali predstavitelia vojvodinských obcí. Na tieto účely z pokrajinského rozpočtu je vyčlenených 183 miliónov dinárov. Na konkurz Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie sa prihlásili všetky lokálne samosprávy. Uvedená suma je preto rozvrhnutá na všetky vojvodinské obce. Inak, v školskom roku 2016/2017 na území Vojvodiny vyše 21000 stredoškolákov cestuje do školy, čo je vyše tretina všetkých stredoškolákov z Vojvodiny.

 

Na dnešnom podpisovaní zmlúv sa zúčastnil predseda pokrajinskej vlády Igor Mirović (Foto: www.vojvodina.gov.rs)

 

Na dnešnom podpisovaní zmlúv sa zúčastnil predseda pokrajinskej vlády Igor Mirović (Foto: www.vojvodina.gov.rs)

 

„Prednedávnom sme podpísali zmluvy aj o udelení prostriedkov na vypracovanie projektovej dokumentácie pre sanáciu objektov predškolských ustanovizní, základných a stredných škôl ako aj žiackych domovov,"– vyhlásil predseda pokrajinskej vlády Igor Mirović a dodal, že už o asi mesiac sa predškolské ustanovizne ako aj základné a stredné školy budú môcť uchádzať o dodatočných 250 miliónov dinárov pre adaptáciu a sanáciu objektov.

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Podpredseda pokrajinskej vlády a pokrajinský tajomník pre vzdelávanie, predpisy, správu a národnostné spoločenstvá Mihály Nyilas pri slávnostnom podpisovaní zmlúv hovoril o význame konkurzu na regresovanie prepravy žiakov, pričom zdôraznil: „Týmto konkurzom sme znovu potvrdili, že nám záleží na našich žiakoch a že sa snažíme zabezpečiť im normálne podmienky školenia a umožniť im správnu voľbu školy".

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Mihály Nyilas dnes prijal aj veľvyslankyňu Českej republiky v Srbsku J.E. Ivanu Hlavsovú. Česká ambasádorka pri tejto príležitosti zdôraznila, že je v stálom kontakte s českou národnostnou menšinou v Srbsku a pochvalne sa zmienila o dosiahnutom štandarde ochrany práv českého národnostného spoločenstva v pokrajine.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články