Michal Harminc

Slováci v srdci Šumadije

V tomto roku si pripomíname 100-ročnicu ukončenia tzv. Veľkej vojny. V Kragujevci 8. júna 1918, pred koncom vojny, bolo popravených 44 slovenských vojakov. Pri príležitosti okrúhleho jubilea v Kragujevci 8. júna 2018 pietnu spomienku spoločne zorganizovali Mesto Kragujevac, Vláda Republiky Srbska a Slovenská republika. V mene vlády Srbska sa prihovorila ministerka Slavica Đukićová Dejanovićová a v mene Slovenskej republiky J.E. Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Belehrade. Slovenským obetiam sa prišli pokloniť delegácie Ministerstva obrany SR, Národnej rady SR, Národnej gardy, slovenských vojnových veteránov, primátor Trenčína Richard Rybníček, členovia Vojenskej dychovky... delegácia Matice slovenskej v Srbsku vedená predsedom Jánom Brtkom, spolkári z Dobanoviec a Boľoviec...

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Vence k pomníku popraveným slovenským vojakom položili tiež aj predstavitelia Ministerstva obrany Srbska a Vojska Srbska. Predstavitelia občianskeho združenia Únia Vojnových veteránov zo Slovenskej republiky priniesli do kragujevského spomienkového komplexu balíky zeme z každej slovenskej dediny, z ktorej pochádzali popravení vojaci a zem posvätil pravoslávny kňaz.

V Kragujevci pri tejto príležitosti zorganizovali aj slovenský deň pod názvom „Slováci v srdci Šumadije", ktorý usporiadalo Združenie srbsko-slovenského priateľstva „Slovenské korene" a záštitu nad ním prevzalo Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade a mesto Kragujevac. V programe vystúpili spolky z Báčskeho Petrovca, Kovačice, Padiny, Boľoviec a Dobanoviec. Otvorená bola výstava obrazov slovenského umelca Rada Van Ladomerského, Dobanovčan Željko Čapeľa pripravil výstavu starých fotografií o Kragujevci a slovenských vojakoch z prvej sv. vojny, otvorená bola etnografická výstava dobanovských žien, výstava fotografií Petra Dešića a insitných maliarov z Kovačice a Padiny.

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade sa na svojej facebook stránke poďakúva všetkým organizátorom a účastníkom programu, osobitne mestu Kragujevac, s ktorým pri tejto príležitosti mesto Trenčín, po 44. rokoch od podpísania prvej charty o spolupráci, včera podpísalo novú zmluvu o zintenzívnení kultúrnych, ekonomických a priateľských vzťahov.

 

Foto: KUS Sládkovič Boľovce

 

Foto: KUS Sládkovič Boľovce

 

Foto: KUS Sládkovič Boľovce

 

Foto: KUS Sládkovič Boľovce

 

Na Stanovljanskom poli v Kragujevaci bolo na sklonku I. sv. vojny popravených 44 slovenských vojakov Rakúsko – Uhorskej armády, príslušníkov náhradného práporu 71. Pešieho pluku. Štyridsaťštyri. Ale kragujevská vzbura má viac obetí. V niektorých publikáciách a prácach sa spomínajú aj ďalší vojaci, ktorí sa zúčastnili vzbury so zbraňou v ruke a ktorí boli zavraždení alebo umreli na následky zranenia počas vzbury, na čo upozorňuje aj historik Peter Pavlík a uvádza Storyteller TU: https://www.storyteller.rs/dobre-pocujete-to-umieracik-v-kragujevci-o-slovenskych-vojakoch-rozprava/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články