Michal Harminc

Občianska neposlušnosť

Média o tom mlčali. Možno nevedeli, možno nesmeli informovať, možno pochybovali, že sa niečo väčšie môže udiať... Avšak, udialo sa. Piatok o 17,00 h dopravný kolaps. Národ vyšiel do ulíc nespokojný s vysokou cenou paliva, a iste aj s celkovou situáciou v Srbsku. Médiá aj ďalej mlčali, ústredný TV denník o 17,00 neuviedol nič o blokáde. Hlavné cesty boli už vtedy uzavreté takmer v celom Srbsku. Nevie sa kto bol organizátorom, občania sa vraj spontánne zorganizovali prostredníctvom facebooku, aby prejavili občiansku neposlušnosť. Organizácia však bola rozpracovaná, keďže napríklad v Novom Sade na hlavnej križovatke pri Futockom trhovisku o 17,00 skupina motorkárov na červené svetlo zrazu vtrhla do prostred križovatky a za nimi sa tam ihneď postavilo aj niekoľko áut. Pešiaci sa tiež pripojili, zastali na cesty, mládež tam tancovala, hrala sa s loptami... Totálnu blokádu ohlásili na zajtra od 7,00 h ráno v celom Srbsku. Blokády sa údajne budú organizovať do splnenia požiadaviek.

 

Blokáda vo Futogu

 

Blokáda vo Futogu

 

V Novom Sade boli automobilmi blokované všetky bulváre, v Belehrade boli cesty tiež uzavreté na niekoľkých dôležitých úsekoch, vo Futogu a na dedinách sa zátarasy vytvorili z traktorov a prívesných strojov.

Cesty boli v piatok uzavreté v Belehrade, Novom Sade, Futogu, Silbaši, Báčskej Palanke, Báči, Báčskom Petrovci, Selenči, Odžakoch, Sombore Subotici, Bečeji, Báčskej Topole, Starej Pazove, Pančeve, Zreňanine, Smedereve, Niši, Vranji...

Minister vnútra Nebojša Stefanović včera takto reagoval na protest: „Bez ohľadu na skutočnosť, že v Srbsku má každý právo na vyjadrenie svojho stanoviska, takýto spôsob teroru menšiny nad väčšinou zaiste neprináša nič dobrého občanom Srbska, iba ohrozuje právo slobody pohybu veľkého počtu ľudí..."

Uvidíme, čo nám prinesie zajtrajšie ráno. Členovia Nezávislej asociácie poľnohospodárov Srbska tiež ohlásili, že sa 11. júna o 8.30 v celom Srbsku pohnú s traktormi na protestnú jazdu. Potvrdil to aj predseda Správnej rady Asociácie Jovica Jakšić a spresnil, že protestná jazda potrvá hodinu.

Kto nemusí nutne cestovať, nech radšej zostane doma.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články