Michal Harminc

XX. Cez Nadlak je...

Dnes večer odznel prvý koncert jubilejnej edície festivalu Cez Nadlak je... Na nej vystupuje 35 interpretov z Rumunska, Maďarska a zo Srbska. Súťažia tri vekové kategórie: od 6 do 12 rokov, 13 až 18 rokov a viac ako 18 rokov. Každý sólista zaspieva jednu rýchlu a jednu pomalú slovenskú ľudovú pieseň, s ktorou by mal byť zosúladený i autentický ľudový kroj. Riaditeľkou tohtoročného festivalu je Kristína Žukanová a prednes hodnotí porota v zložení Ján Šutinský, Mária Peniaková, Krisína Žukanová, Anna Medveďová a Juraj Súdi. Interpretov sprevádza orchester pod vedením Ondreja Maglovského. Moderátormi v prvý večer boli Bianca Unc a Juraj Cigáň. Zajtra odznie druhý súťažný koncert a v nedeľu slávnostný galakoncert.

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

XX. Cez Nadlak je...

 

Slováci v Rumunsku prehliadku Cez Nadlak je... označujú za svoj najznámejší festival. Založený bol v roku 1999, odkedy sa každoročne uskutočňuje v jesenných mesiacoch.

Festival organizuje Aradská oblasť Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, ktorá v posledných rokoch zabezpečuje i kvalitné sledovanie priameho prenosu prostredníctvom internetu a prvý koncert si možno už teraz pozrieť aj na youtube.

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články