Milan Hodža

X. Perlová vetva/Biserna grana

10. Medzinárodný festival ľudových krojov, šperkov a prikrývok hlavy Perlová vetva/Biserna grana sa začal v predminulý piatok a trvá do dnes 10. októbra 2017. V Novom Sade na centrálnom námestí ešte dnes je nainštalovaná výstava fotografií veľkých rozmerov z doterajších festivalových ročníkov. Okrem módnej prehliadky krojov, šperkov a čepcov či prikrývok hlavy, ktorá je ústrednou udalosťou festivalu, a prebiehala včera v Novom Sade, v sprievodných programoch boli zorganizované výstavy, workshopy, prednášky a etno-bazár. Organizátorom je Kultúrno-informačné centrum Mladosť z Futogu. Z našich slovenských predstaviteľov v tomto roku sa prezentovali Petrovčania s kašmerínkou a starodávnou zimnou širokou dlhou kabanicou – pelerínou ako časťou mužského ľudového odevu. Prezentovali ich Andrea Lačoková a Pavel Pavlíni.

 

Foto Ján Čús

 

Foto Ján Čús

 

Foto Ján Čús

 

Festival slávnostne otvorili 5.-ho októbra v Galérii Kultúrneho centra Mladosť vo Futogu, kde nainštalovali výstavu kobercov zo zbierky Múzea Mesta Nový Sad. V nasledujúci deň sa festival presťahoval do Nového Sadu, kde na centrálnom námestí bol koncert Kultúrneho centra Mladosť. Včera popoludní bola tradičná promenáda ulicami Nového Sadu a večerná módna prehliadka krojov prebiehala v Átriu Múzea Mesta Nový Sad.

Za uplynulých desať ročníkov KIC Mladosť uhostil veľký počet spolkov z krajiny a zahraničia. Od samého začiatku a s cieľom predstaviť krásu rozmanitosti Vojvodiny, organizátori na podujatie pozývali aj naše slovenské kultúrno-umelecké spolky. Krásu slovenských krojov na festivale Biserna grana doteraz prezentovali: Združenie kysáčskych žien, KIC Kysáč, KUS Petrovská družina z Báčskeho Petrovca, SKUS Hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, SKUS Jána Kollára zo Selenče, Kultúrno-umelecké stredisko Zvolen z Kulpína, SKUS Pivnica z Pivnice, Kultúrne centrum z Aradáča a tohto roku sa znova predstavili Petrovčania.

 

Foto Ján Čús

 

Foto Ján Čús

 

Foto Ján Čús

 

Foto Ján Čús

 

Na vlaňajšom deviatom festivalovom ročníku odborná porota utvorená z 5 etnológov rozhodla tretiu cenu udeliť predstaviteľke Kultúrneho centra Aradáč Maríne Malovej. Táto mladá aradáčska umelkyňa prezentovala nádherný sviatočný starodávny kroj z tejto našej slovenskej dediny a oblečená bola "na dlho". O tom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/9684-perlova-vetva-do-aradaca

Tento atraktívny festivalu, ktorý afirmuje zachovanie, pestovanie a zveľadenie hmotného folklórneho dedičstva ponúka aj jedinečnú príležitosť oboznámiť sa so špecifickosťami a bohatstvom koloritu rôznorodých krojov nielen zo Srbska lež z celého regiónu. Festival bol po prvý raz usporiadaný v októbri roku 2008 a hlavným organizátorom je Milan Stepanov.

O niektorých minulých ročníkoch viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9680-ix-perlova-vetva-biserna-grana
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/7302-biserna-grana-perlova-vetva
http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/7386-biserna-grana-perlova-vetva-2

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články