Milan Hodža

Výzva na prihlásenie sa na V. fujarový seminár

Slovenské kultúrne centrum Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu vyzýva fujaristov a iných hudobníkov zo Srbska, ktorí majú záujem absolvovať základy interpretácie na slovenskom tradičnom nástroji – fujare, aby sa prihlásili na V. fujarový seminár vojvodinských Slovákov pod názvom Fujara naša slovenská. Seminár sa uskutoční 14. a 15. októbra 2017 v Novom Sade, v miestnostiach SKC P. J. Šafárika. Seminár bude odborne viesť Ján Šimiak, fujarista z Očovej, kolísky tohto hudobného nástroja.

 

Frekventanti predvlaňajšieho seminára (foto Martin Pucovský)

 

Frekventanti predvlaňajšieho seminára (foto Martin Pucovský)

 

Frekventanti predvlaňajšieho seminára (foto Martin Pucovský)

 

Účastníci seminára budú rozdelení do dvoch pracovných skupín: začiatočníci a pokročilí. Tí, ktorí už absolvovali prvé tri ročníky seminára sa budú venovať najmä praktickým nácvikom, pokým začiatočníci budú mať možnosť získať poznatky o výrobe píšťal, o fujarových ľudových piesňach a spôsobe ich interpretácie, ako aj vyskúšať sa v hre na tomto nástroji, ktorý bol v novembri 2005 v Paríži zapísaný organizáciou UNESCO do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Účastníci majú hradené odborné služby prednášateľa a obed. Seminárový poplatok je 1.200,00 din. Cestovné, resp. ubytovanie si účinkujúci hradia sami.

Prihlášky treba poslať na adresu: SKC P. J. Šafárika Vuka Karadžića 2a 21 000 Nový Sad alebo e-mailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Viac informácií získate na tel. čísle 069 180 19 81. Projekt podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články