Milan Hodža

Nová odroda hrozna vhodná na ekologickú výrobu

Nová odroda vínnej révy Dionis, vytvorená na výskumnom poli Poľnohospodárskej fakulty v Sriemských Karlovciach, vznikla krížením odrôd Cabernet franc E 11 a Panónie. Registrovaná bola v roku 2017. Autori odrody sú: Petar Cindrić, Nada Korać a Dragoslav Ivanišević. Víno z tejto odrody je typu Cabernet franc a vďaka tolerancii na peronospóru, múčnatku a sivú pleseň odrodu možno odporúčať pre výrobu ekologického vína. Uvádza Dr. Nada Korać. Je to veľký úspech tohto departmánu novosadskej Poľnohospodárskej fakulty, ktorý v bežnom roku oslavuje 70. narodeniny. Jeho odborníci doteraz vyšľachtili až 23 odrôd hrozna, sedem klonov a tri subklony. Dionis je prvou domácou vysokokvalitnou odrodou s genetickou odolnosťou na určité hubové ochorenia.

 

Dionis

 

Dionis

 

„Od tejto odrody veľa očakávame. Hrozno dozrieva v tretej epoche zrenia a dúfame, že na Fruškej hore a južnejších oblastiach poskytne dobré výsledky," hovorí Dr. Dragoslav Ivanišević, riaditeľ Departmánu.

Departmán pre ovocinárstvo, vinohradníctvo, hortikultúru a pejzážnu architektúru novosadskej Poľnohospodárskej fakulty pestuje hrozno v Sriemskym Karlovciach na 14 hektároch, kde existuje vyše 800 odrôd a klonov, ktoré sú súčasťou svetovej banky rastlinných génov.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články