Milan Hodža

V Padine horel dom kultúry

V požiari, ktorý vzplanul krátko po polnoci v Padine, obetí a zranených našťastie nebolo, avšak veľké hmotné škody sú spôsobené na impozantnom objekte Domu kultúry Michala Babinku v tejto banátskej slovenskej dedine, ktorý bol vo fáze záverečných rekonštrukčných prác. Vďaka intervencii požiarnikov z Padiny, Kovačice a Pančeva oheň bol lokalizovaný a nerozšíril sa na celý objekt. Riaditeľka padinského domu kultúry Anička Elchekhová pre Slovenskú redakciu Rádia Nový Sad vyhlásila, že je zničená veľká sieň, javisko a časť strechy nad veľkou sieňou. Podľa slov organizátora kultúrnych programov Jána Papu skupina členov Kultúrno-umeleckého spolku z Padiny zachránila inštrumenty, ktoré sa nachádzali v budove domu kultúry. Vyšetrovanie o dôvodoch vzniku požiaru prebieha.

 

V Padine horel dom kultúry

 

Kovačická Rtv OK o požiari takto informuje:

 

 

Keď sa niečo udeje pod rúškom noci, podozrenia nevystanú a tak sa aj v tomto prípade špekuluje o úmyselnom založení požiaru. „Máme snímku bezpečnostných kamier, na ktorých sa vidí, že niektoré osoby v minulej noci vtrhli do domu kultúry. Očakávame výsledky policajného vyšetrenia" – vyhlásila námestníčka predsedu Kovačickej obce Mariana Melišová. Tiež dodala, že obec finančne pomôže pri sanácii škôd a podľa jej slov rekonštrukcia objektu by mohla byť dokončená podľa pôvodného plánu do konca roka.

V tomto roku Padina oslavuje storočnicu divadelníctva. Do konca roka sa preto mali ukončiť rekonštrukčné práce na dome kultúry, ktoré prebiehali od roku 2016 a podľa slov predsedu Obce Kovačica Milana Garaševića vyčíslené boli na 100 miliónov dinárov. O tom kovačická Rtv OK v roku 2017 odvysielala príspevok:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články