Milan Hodža

Dve desaťročia zboru Musica viva

Včera podvečer v slávnostnej sieni petrovského gymnázia Komorný zbor Musica viva oslávil dvadsaťročnicu pôsobenia. Vznikol roku 2000 v rámci MOMS Petrovec ako miešaný zbor, neskôr bol ženský a v poslednom desaťročí je znova miešaný zbor počítajúci zo 15 členov. Založila ho a dodnes ho vedie dirigentka a umelecká vedúca Mariena Kriváková Stankovićová. Vo svojom repertoári zbor má úpravy slovenských ľudových piesní, srbských piesní, chrámových skladieb, vážnej hudby... Vo včerajšom programe sa okrem zboru Musica viva predstavili aj sólistky Elena Demrovská, Anna Bovdišová, Božena Bažíková, klavírnym virtuóznym prednesom Vladimír Kováč a prednesom veršov Anna Hansmanová. Pred koncom koncertu členovia zboru zaspievali jednu pieseň svojej umeleckej vedúcej a na záver sa k súčasným členom pridali aj tí niekdajší. Krásnou bodkou za koncertom bola pieseň Po nábreží a spoločný spev s obecenstvom. Hojnou návštevou si jubileum zboru uctili ich priaznivci, spolupracovníci, bývalí členovia, najvyšší predstavitelia Báčskopetrovskej obce a Matice slovenskej v Srbsku... Pod scenár včerajšieho programu sa podpisuje Katarína Melegová Melichová a večierok moderovala Viera Dorčová Babiaková.

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

Dve desaťročia zboru Musica viva

 

„Komorný zbor Musica viva z Báčskeho Petrovca s pomocou Božou a ďakujúc úsiliu jeho zakladateľke – hudobníčke Mariene Stankovićovej Krivákovej bol založený podjeseň roku 2000, po tom ako spomenutá učiteľka hudby absolvovala seminár pre dirigentov. Seminár prebiehal v mestečku Diviaky v SR a na ňom nielenže mala príležitosť počuť rady popredných odborníkov, lež aj spomenutí odborníci nezamietli vypočuť si nadšenca, ktorý v sebe nosí túžbu po rokoch oživiť zborový spev v Petrovci. Hnaná tou túžbou, plná pekných dojmov a vedomostí naša umelecká vedúca za krátky čas zhromaždila milovníkov hudby – väčšina boli milovníčky, a už 8. novembra na Deň učiteľov zaspievali pár nacvičených pesničiek v ZŠ Jána Čajaka v Petrovci. Potom sa to už rozbehlo," píše Pavel Maglovský a jeho text o desaťročných dejinách komorného zboru Musica viva si možno prečítať TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/2957-desarone-dejiny-komorneho-zboru-musica-viva

Zbor pôsobil pri MOMS v Petrovci a každý rok absolvoval okolo 20 vystúpení, tak doma ako i v zahraničí. Na prvý zahraničný zájazd zbor vycestoval v roku 2002 do Slovenskej Republiky, do mestečka Dolná Krupá. V roku 2003 zbor už bol afirmovaný a nechýbal takmer na žiadnej verejnej udalosti, počnúc od cirkevných podujatí – Svetový deň modlitieb, Veľká noc, Cyrilo-metodský večierok i iné. O pätnásťročnici Komorného zboru Musica viva TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/8124-15-rocna-musica-viva

Zbor Musica viva nám roky spríjemňoval aj vianočné obdobie. Z ich vianočných koncertov sme zverejňovali aj video nahrávky. O vianočnom koncerte roku 2015 TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8777-vianocny-koncert-musica-viva

Niektoré video nahrávky z vystúpení Komorného zboru Musica viva:

 

 

 

 

 

Komorný zbor Musica viva a jeho umelecká vedúca Mariena Stankovićová Kriváková majú za sebou aj dvanásť ročníkov Stretnutia speváckych zborov z Vojvodiny a ich hostí. O jubilejnom desiatom stretnutí TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/spolky-a-kluby/spolok-zien/22-aktuality/aktuality/10070-x-stretnutie-slovenskych-zborov-z-vojvodiny

Video nahrávka zo spoločného prednesu piesne Aká si mi krásna na záver 11. Stretnutia speváckych zborov z Vojvodiny a ich hostí.

 

 

Komornému zboru Musica viva blahoželáme!

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články