Milan Hodža

Víno a láska

Zajtra v Srbsku oslávime sviatok dvoch svätcov. Sviatok svätého Trifuna, ktorého svätí pravoslávna cirkev a svätého Valentína, ktorý je skôr súčasťou západnej tradície. Trifuna spájame s vínom a Valentína s láskou. Mohlo by sa teda povedať, že zajtrajší deň je sviatkom vína a lásky. „Láska nie je zvyk, záväzok, či dlh. Nie je tým, čo nás učia romantické piesne. Láska je. Bez definícií. Miluj a príliš sa nepýtaj. Len miluj. Keď človek miluje, všetko je ešte zmysluplnejšie. Nikdy neupúšťaj od svojich snov. Sleduj znamenia." Píše tak o láske Paulo Coelho a Šalamún zasa radí: Dajte dobrý nápoj pocestnému, dajte vína tomu, kto má zlú náladu, aby sa napil a na svoj zármutok zabudol."

 

Víno a láska

 

Srbská pravoslávna cirkev si svätého Trifuna pripomína ako mučeníka, ktorý svoj život dal za kresťanskú vieru, nevylučujúc jeho význam ako ochrancu manželskej lásky a vernosti. Svätý Trifun je však predovšetkým ochrancom vinohradníkov. Vinohradníci od pradávna uznávali sv. Trifuna za svojho tohto patróna, snažili sa získať jeho podporu a modlitbami si vyprosiť u neho priazeň a najmä ochrániť úrodu vo viniciach. Aspoň jeden viničný ker vraj treba orezať v deň sv. Trifuna, aby sa hrozna hojne urodilo.

 

Víno a láska

 

Kult svätého Trifuna je veľmi rozšírený v srbských krajoch a vinohradníci v deň svätého Trifuna odchádzajú (často v sprievode kňaza) do vinohradov, začínajú s rezom krov a vinič zalievajú vínom. Tie úkony majú po zimnom období viniču vrátiť vitalitu. Okrem vinohradníkov tento svätec je aj ochrancom hostinských a jemu sa modlia aj poľnohospodári, aby im ochránil polia pred záplavami, krupobitím a rôznymi škodcami.

Svätý Valentín, ktorého si tiež pripomíname 14. februára, bol kňazom v Ríme. Jeho hlavným „zločinom" bolo to, že nerešpektoval nariadenie svojho cisára o zákaze manželstva a napriek upozorneniam zo strany úradov v tajnosti sobášil mladých ľudí. Jeho činnosť však bola čoskoro odhalená a cisár Claudius II. ho poslal pod katovu sekeru 14. februára roku 269 (273).

Či už oslavujeme Trifuna alebo Valentína, či víno alebo lásku, aj jedno aj druhé vždy bývalo silnou inšpiráciou umelcom, spisovateľom a básnikom. Pod ich vplyvom vytvorili významné diela. Aj jedno aj druhé však vedelo a vie popliesť rozum aj tým najrozumnejším.

Podľa pravoslávneho kalendára 14. február má názov aj Pretpraznično Sretenje. Srbská pravoslávna cirkev totiž 15. februára oslavuje významný sviatok Sretenje Gospodnje. Tento deň je zároveň aj štátnym sviatkom, ktorý nám prináša aj dva dni pracovného voľna.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články