Milan Hodža

Svedkovia tradícií

Dnes (piatok 2. júla 2021) v Zreňaninskom kultúrnom centre slávnostne otvorili výstavu „Svedkovia tradícií". Výstava zobrazuje fotografické práce tímu zreňaninského fotografického klubu „CD-13" a je výsledkom projektu, ktorý pokračuje celý rok. Fotografiami sú zachytené ľudové zvyky a staré remeslá, prostredie, ktoré vo vojvodinskej dedine vládne a spôsob života ľudí v nej a multikultúrne Biele Blato, známe podľa pestovania a spracovania trstiny, je zvlášť zaujímavé. Zámerom projektu je udržiavať tradíciu národov a národností, ktoré obývajú túto oblasť. Pozornosť sa sústreďuje predovšetkým na ľudí, folklórne dedičstvo, spolužitie rôznych etnických skupín v tej jednej oblasti. Cieľom výstavy a fotografov je pri návšteve dedín v okolí mesta Zreňanin pracovať na zvyšovaní dôležitosti života v nich, najmä ľudí a to tých, ktorí zostávajú žiť na dedine.

 

Biele Blato (Foto Alexander Žarkov)

 

Biele Blato (Foto Alexander Žarkov)

 

"Poznanie minulosti národa, jeho koreňov a tradičných hodnôt je nevyhnutnosťou a základom pre lepšie vzájomné porozumenie, ako aj pre pochopenie súčasnosti a budúcnosti spolužitia v tejto oblasti "- uvádzajú predstavitelia fotoklube CD13.

Výstava „Svedkovia tradície" pozostáva z asi päťdesiat fotografií zhotovených v rámci rovnomenného projektu, ktorý bol zahájený s cieľom zachovať tradíciu vojvodinskej dediny.

Výstava bude otvorená do 14. júla.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články