Milan Hodža

Čaro štetca 10

Pravidelná spoločná výstava členov Združenia petrovských výtvarných umelcov Čaro štetca sa tohto roku uskutočňuje desiatykrát. Na tejto jubilejnej výstave, ktorú včera otvorili, sa s jedným alebo dvomi obrazmi predstavuje až 30 maliarov. Výtvarníkov a hostí na vernisáži privítala predsedníčka združenia Mária Struhárová, tiež aj Savo Spremo, vlastnú báseň List láske prečítala Alexandra Muchová a o vystavených prácach sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík. "Ak na prvej výstave dominovala krajinomaľba a znázornená ľudská figúra bola zriedkavá, tu sa, zrejme, udial posun, lebo ľudské figúry a portréty na výstavách Čaro štetca už nie sú zriedkavé, hoci krajinomaľba aj naďalej zachovala popredné miesto, keď ide o výber zvolených motívov," uviedol Vladimír Valentík. Vernisáž piesňami ozvláštnila mužská spevácka skupina KUS Petrovskej družiny pod vedením Ondreja Maglovského a výstavu otvorila predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Libuška Lakatošová. Výstava je nainštalovaná v turistickej organizácii v Báčskom Petrovci, kde si možno kúpiť aj zaujímavé umelecké predmety (tašky, lopáriky a miniatúrky) a zisk z tohto predaja bude venovaný deťom s osobitnými potrebami.

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

Čaro štetca 10

 

"Výstavy členov Združenia petrovských výtvarníkov vlastne všeobecne patria medzi tie bohato zastúpené, tak keď ide o účinkujúcich členov, ako aj keď ide o znázornené motívy a použité techniky. Aj na tejto výstave sa stretneme s krajinomaľbou, zátiším, portrétom, ale aj úplne abstraktným výtvarným prejavom. Techniky ich stvárnenia sú veľmi rôznorodé, od početných olejomalieb, malieb akrylovými farbami, akvarelov, kresieb, fotografií až po úplne experimentálne a jedinečné výtvarné techniky," uviedol Vladimír Valentík pričom osobitne vyzdvihol veľkorozmerný portrét Salvadora Dalího, na bublinkovej fólii (120 x 225 cm) ktorý vypracoval mladý kulpínsky umelec Miro Horvát a vypracoval ho na ten spôsob, že do každej bublinky ihlou vstrekoval farbu.

Združenie petrovských výtvarných umelcov so svojou tradičnou výstavou Čaro štetca, ktorá zhromaždila výtvarníkov z Petrovca, Kulpína, Selenče, Hložian, Maglića, Nového Sadu, Kysáča, Pivnice a Kovačice najlepším možným spôsobom prispelo k úspešnému priebehu tohtoročných Slovenských národných slávností.

Výstava potrvá do 12. septembra 2021.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články