Milan Hodža

Chránený strom brestovca

V Novom Sade ulicu Modene zdobí chránený strom brestovca austrálskeho /koprivić, Celtis australis/. Ide o typickú stredomorskú rastlinu, ktorá rastie v podmienkach stredomorského a sub-stredomorského podnebia, rastie na teplých a slnečných stanovištiach, pri cestách a v záhradách, ale nájdeme ju aj v lesoch. Je to strom s dlhou životnosťou, schopný žiť viac ako 500 rokov. V Novom Sade je spomínaný brestovec vyhlásený za Pamiatkou prírody prvej kategórie. Odhaduje sa, že tento strom je starší ako 100 rokov a je pod ochranou štátu. Avšak, toho času je napriek všetkému veľmi ohrozený. Práce na výstavbe podzemnej garáže v ulici Modene sa začali. V podmienkach ochrany by mala byť povinná ochrana nadzemnej časti aj koreňa. Keďže korene stromu siahajú do veľkej šírky, kopaním v jeho blízkosti, sa iste poškodia. Poškodený je už aj jeho peň, na ktorom je veľká diera.

 

Chránený strom brestovca

 

Chránený strom brestovca

 

Chránený strom brestovca

 

Chránený strom brestovca

 

Chránený strom brestovca

 

Chránený strom brestovca

 

Pred rokmi bol tento strom ošetrený chemickou ochranou, boli na ňom vykonané viaceré zásahy, použité boli káble na ovplyvnenie statiky, aby sa strom udržal. Lebo predstavuje nielen pamiatku prírody, ale aj ozdobu tejto ulice. Pod týmto stromom si radi posedia mladí i starí. Keby vedel rozprávať, rozpovedal by storočné príbehy...

Kulpínčania tieto stromy, ktoré do záhrady svojho kaštieľa v Kulpíne vysadil Đoka Dunđerski, pomenovali "boďovky". V Katalánsku je medzi roľníkmi tradíciou zasadiť jeden z týchto exemplárov, keď sa narodil dedič rodiny.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články