Milan Hodža

Umlčaní novinári?

Dnes je Svetový deň slobody médií. Slobodne preto v dnešný deň chcem hlasno vysloviť dva svoje otázniky. Práve vo Svetový deň slobody médií roku 1999 v leteckých NATO útokoch na Juhoslovanskú zväzovú republiku zbúraná bola budova Rádio-televízie Nový Sad, čiže terajšieho Verejného mediálneho servisu Vojvodiny. Prečo? V tej ustanovizni som pracovala aj vtedy a dodnes tam pracujem a ani po 18. rokoch nemôžem pochopiť prečo sa to stalo, prečo nás chceli umlčať? A druhý otáznik: prečo búrali Vojvodinu, keď naša pokrajina s údajnými dôvodmi „Milosrdného anjela" a NATO intervencie nemala takmer nič spoločné?

 

78 dní keď horelo nebo

 

78 dní keď horelo nebo

 

„Humanitárna" intervencia svetových veľmocí bola údajne nevyhnutná, aby sa urobil „poriadok" na Kosovo a paradoxne: bomby najprv začali padať vo Vojvodine. Bombardovali sa mnohé civilné ciele, okrem iného aj nová, moderná televízna budova. Cielený útok na civilistov predstavuje vojnový zločin. Smieme však povedať, že aj tu išlo o vojnový zločin?

 

Budova TV Nový Sad na Mišeluku počas 78 dní leteckých útokov až päťkrát bola terčom

 

Budova TV Nový Sad na Mišeluku počas 78 dní leteckých útokov až päťkrát bola terčom

 

Budova TV Nový Sad na Mišeluku počas 78 dní leteckých útokov až päťkrát bola terčom

 

Možno nás vtedy aj umlčali a bez slov sme dodnes zostali. Väčšina pochopila, že kde moc, tam aj pravda a inú pravdu hľadať netreba. Je vlastne vôbec žiaduca skutočná sloboda médií?

 

Umlčaní novinári?

 

Umlčaní novinári?

 

Ak sme aj umlčaní, pamätáme a pripomíname: 24. marca 1999 prvé NATO bomby padli na Nový Sad, 1. apríla bol zbúraný Varadínsky most, 3. apríla NATO letectvo bombardovalo Most slobody, 5.apríla nasledoval Žeželjov most, 6. apríla prišla na rad rafinéria, 3. mája televízia, 7. júna na rafinériu bola spustená zakázaná „kazetová" bomba... a každodenne do 10. júna v tú hroznú jar roku 1999 nemilosrdne bolo ničené naše krásne mesto...

 

Umlčaní novinári?

 

Aby sa tie udalosti nezabudli, treba ich pripomínať. V tomto roku sme si ich pripomenuli aj výstavou fotografií Jaroslava Papa a Darka Dozeta, ktorú vedenie Mesta Nový Sad usporiadalo na námestí pri príležitosti 18. výročia od začiatku NATO agresie.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články