Rádio Kulpín

Na Miss Folklór prvýkrát účinkovali aj vojvodinské Slovenky

Finále súťaže o titul kráľovnej slovenského folklóru sa konalo v piatok, 15. septembra 2017 v exkluzívnom hotely Galileo na Donovaloch. Stala sa ňou Miriam Bystričanová z Likavky, podľa rozhodnutia odbornej poroty a obecenstva. Titul druhej vicemiss získala Lucia Malagová, rodáčka z Prešova a titulom prvej vicemiss sa ovenčila Terézia Rekšáková pochádzajúca z Banskej Bystrice.

 

Foto: www.jankohrasko.sk

 

Foto: www.jankohrasko.sk

 

Na súťaži sa predstavilo úhrne 11 finalistiek, ktoré absolvovali 4 disciplíny: promenáda v šatách inšpirovaných ľudovým odevom, promenáda v partách, voľná disciplína (prezentácia ich folklórneho talentu, resp. oblasti pôsobenia) a promenáda v krojoch. Vďaka Alise Oravcovej z Vojlovice, Andrey Lačokovej z Báčskeho Petrovca a Anne Zorňanovej z Nového Sadu, ktoré do finále postúpili z kastingu v Kysáči, na pódiu Miss Folklór bolo možné sledovať aj slovenskú krásu zo Srbska. A to nie len krásu, ale i naše kroje, piesne a tance.

Výkon vojvodinských Sloveniek a ich prezentácia boli na vysokej úrovni. Anna Zorňanová sa predstavila zmesou piesní a tancov z Vojvodiny, Andrea Lačoková zaspievala dve ľudové piesne z Petrovca, pokým Alisa Oravcová siahala po prepojení tradičného vojlovického čardáša s prvkami súčasného tanca. Obecenstvo ich odmenilo veľkým potleskom a organizátori ich účasť na súťaži považovali za krásnu novinku a ozvláštnenie celého podujatia. Finalistky zo Srbska prezradili, že toto bola pre nich veľká a nová skúsenosť, že si zo sebou odnášajú krásne zážitky a veľa nových priateľstiev.

 

Foto: www.jankohrasko.sk

 

Foto: www.jankohrasko.sk

 

Pochvalyhodné je, že sa tohto roku riaditeľka Miss Folklór Barbora Palovičová rozhodla súťaž rozšíriť aj mimo hraníc Slovenska a zapojiť do nej zahraničné Slovenky. Krajania predsa len sú súčasťou celoslovenskej kultúry a často medzi nimi sú i veľmi krásne dievky, ktoré sa s nadšením, láskou a vášňou venujú slovenskému folklóru a starajú sa o jeho zachovávanie a prezentáciu. Slovensko by malo vedieť o takýchto talentovaných krajankách a malo by im dať príležitosť sa predstaviť aj v krajine svojich predkov. Tentokrát to bolo Srbsko a pevne veríme, že sa v nasledujúcich ročníkoch zapoja aj iné krajiny, kde žijú Slováci a že na ten spôsob budeme môcť sledovať slovenskú krásu – či už tú súčasnú, alebo tradičnú, nie len zo Slovenska, ale i z celého sveta.

 

 

Programom prítomných hostí sprevádzal obľúbený slovenský moderátor Marcel Forgáč. O hudbu sa počas celého večera postarala skupina Rusín Čendeš Orchestra, čo dodávalo celému podujatiu nezameniteľnú atmosféru. Zaspievala aj chýrečná interpretka ľudových piesní Hanka Hulejová so svojou vnučkou Simonkou. Finále ozvláštnila skladba Slovenské devy skupiny Iconito & Zlaté husle, ktorá bola napísaná práve pre toto podujatie.

 

Katarína Mosnáková-Bagľašová, členka odbornej poroty Miss Folklór 2017

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články