Rádio Kulpín

Púte do svätýň Čiernej Hory

Vo svetle sviatku Povýšenia čestného kríža, dňa 28. septembra 2018 v organizácii Služby pútnických miest pravoslávnej Eparchie báčskej Púte do svätýň a s požehnaním episkopa Báčkeho pána Irineja Dr. Bulovića, veriaci z Kulpína, Magliću, Kysáča, Stepanovićeva a Nového Sadu, vedení námestníkom Vinkom Stojakovićom, farárom kysáčskym a prezviterom Lazarom Majstorovićom, farárom kulpínskym, sa vydali na púť pokloniť sa svätyniam Čiernej Hory.

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Na ceste k Ostrošskej svätyni, v sobotu sa zastavili v pútnickom kláštore Dajbabe a uctili si telesné pozostatky sv. Simeona Dajbabského, navštívili kostol Vzkriesenia Pána v Podgorici a kláštor svätého Lukáša v Nikšićskej farnosti. V skorých popoludňajších hodinách dorazili ku kláštoru Ostrog vzdať hold sv. Vasilovi z Ostrogu, divotvorcovi.

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Po účasti na večerných bohoslužbách a noci strávenej pod hradbami Ostrogu, 30. septembra, v deň pamiatky svätých mučeníc Viery, Nádeje, Láska a ich matky Sofie, účastníci výpravy sa zúčastnili na liturgickom zhromaždení.

Po svätej liturgii, na spiatočnej ceste do Srbska, pútnici navštívili ešte kláštor Ždrebaonik, kde sa poklonil pozostatkom sv. Arseniovi Sremcovi, nástupcovi Sv. Savu na tróne prvojerarha Srbskej pravoslávnej cirkvi a tiež i drevenú svätyňu kláštor Morača, základinu kniežaťa Štefana, syna Vukana Nemanjića.

Obohatení touto púťou na slávu živého Boha a na počesť svätých predkov, pútnici sa neskoro večer vrátili do svojich domovov.

Prezviter Lazar Majstorović, kulpínsky kňaz prezrádza tiež i to, že sa v sobotu večer pod Ostrožskými hradbami zhromaždilo vyše 3.000 veriacich, (54 veľkých autobusov a veľkí počet osôb, ktoré prišli vlastnými automobilmi) a medzi nimi boli aj Japonci, Číňania, Moslimovia, Rusi, Macedónci, Slováci... Aj v ich autobuse boli tri Slovenky.

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Inak, podľa výskumov Ostrog je po parížskom Louvre najnavštívenejším miestom v Európe.

–Kláštor Ostrog je kláštor Srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorý sa nachádza v blízkosti mesta Niksić v Čiernej Hore. Vybudovaný je v strmej skale na 900 m nad hladinou rieky Zeta, pod vrchom Ostrožská greda. Je zasvätený sv. Vasilovi Ostrožskému ktorý je tu aj pochovaný. Kláštor dal postaviť Vasilij Jovanović, Hercegovinský metropolita, neskôr vyhlásený za svätého (sv. Vasilij Ostrožský), v roku 1666 a je pochovaný v hornom kláštore. Kláštor je najväčším pútnickým miestom v Čiernej Hore.

–Sviatok Povýšenia čestného kríža (Воздвижења Часног Крста Господњег, Крстовдан) je dôležitým sviatkom v pravoslávnom cirkevnom kalendári. Kresťania každý rok na celom svete 14./27. septembra uctievajú kríž Spasiteľa Pána Isusa Christa.

 

Katarína Pucovská

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

Púte do svätýň Čiernej Hory

 

У ПОХОДЕ СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ

У светлости празника Воздвижења Часног Крста Господњег, 28. септембра 2018. године, у организацији Службе за поклоничка путовања православне Епархије бачке Светињама у походе, а са благословом Епископа бачког господина др Иринеја Буловића, верни народ из Кулпина, Бачког Маглића, Кисача, Степановићева и Новог Сада, предвођени протонамесником Винком Стојаковићем, парохом кисачким и презвитером Лазаром Мајсторовићем, парохом кулпинским, кренуо је на поклоњење светињама Црне Горе.

Поклоници су у суботу, на путу према Острошкој светињи, ходочастили манастир Дајбабе и поклонили се моштима Светог Симеона Дајбабског, посетили су храм Васкрсења Христова у Подгорици и манастир Светог Луке у Никшићкој жупи. У раним поподневним часовима ходочасници су стигли у манастир Острог на поклоњење Светом Василију Острошком чудотворцу.

После учешћа на вечерњем богослужењу и преспаване ноћи под Острошким стенама, 30. септембра, на дан свештеног спомена светих мученица Вере, Наде, Љубави и мајке им Софије, поклоници су учествовали на Литургијском сабрању.

После свете Литургије, ходочасници су у повратку за Србију посетили манастир Ждребаоник у коме су се поклонили моштима Светог Арсенија Сремца, наследнику Светог Саве на трону првојерараха Српске Православне Цркве и древну светињу манастир Морачу, задужбину кнеза Стефана, сина Вукана Немањића.

Обогаћени овим ходочашћем, у славу Бога Живога а у част светих предака, поклоници су се у касним вечерњим часовима вратили својим кућама.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články