Rádio Kulpín

PDvK 2017

V sobotu predpoludním na Rybárskej chate prebieha súťaž pionierov v športovom rybolove a popoludní sa športovalo na ihriskách ZŠ J. A. Komenského, kde prebiehal basketbalový turnaj a promócia cyklistiky. V areáli Poľnohospodárskeho múzea stánky spolkov žien boli svadobne upravené, keďže tam prebiehalo aj podujatie Svadba voľakedy a dnes, módna prehliadka svadobných šiat a Тоrtiáda. V kaštieli boli otvorené tri výstavy: Svadba a svadobné dary Spolku kulpínskych žien, Významné stavby autora Jána Maglovského a Kulpínske foto motívy autorov Igora Bovdiša a Martina Pucovského. V predsieni domu kultúry otvorili výstavu obrazov výtvarníkov skupiny КЕBY... a slávnostné zasadnutie Rady Miestneho spoločenstva Kulpín bolo venované 50. výročiu založenia knižnice v Kulpíne. Večerný program prebiehal v areáli muzeálneho komplexu a na ňom vystúpili Petrovská družina, KUS Zvolen, KUD Metropolitu Stefana Stratimirovića, MAKS zo Selenče a Apsolutno romantično z Nového Sadu.

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

Na slávnostnom zasadnutí Rady Miestneho spoločenstva predseda Miroslav Čeman podal správu o ročnej činnosti. V pokračovaní Katarína Pucovská, Katarína Kolárová a Tatiana Mitićová priblížili knižničnú a čitateľskú činnosť v Kulpíne, ktorú pred 50 rokmi rozprúdila Anna Čipkárová. Program bol venovaný aj tohtoročným jubilantom. Jánovi Kopčokovi k 75. narodeninám a Ondrejovi Maglovskému k šesťdesiatinám zablahoželal predseda kulpínskeho MOMS Pavel Gaža.

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

V predsieni domu kultúry je nainštalovaná výstava obrazov namaľovaných počas prvej Slovenskej výtvarnej kolónie v Kulpíne a obrazov výtvarníkov skupiny КЕBY. O výstave hovorili Ján Vrbovský, Vladimír Grňa a Vladimír Valentík. O výtvarnej kolónii viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9960-slovenska-vytvarna-kolonia

V Spolku kulpínskych žien si možno obzrieť výstavu obedových servisov, ktoré ako svadobné dary mladomanželom prinášali krstní rodičia. Prítomných na vernisáži pozdravila predsedníčka kulpínskych žien Katarína Zorňanová.

Foto výstavu Igora Bovdiša a Martina Pucovského otvoril známy kameraman v RTV Jozef Maďar.

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

PDvK 2017

 

Program Svadba voľakedy a dnes, ako aj večerný gala program moderovala Viera Dorčová Babiaková. V oboch programoch boli predstavené tance, spevy a naše svadobné zvyky a nevystala ani tradičná prehliadka súčasných svadobných šiat.

Dnes predpoludním slávnostné služby Božie boli ladené príležitostne a kázal domáci farár Jaroslav Javorník.

Predpoludním v Kulpíne súťažili poľovníci v streľbe na hlinené terče a prebiehala i súťaž vo varení kotlíkového paprikáša a v podvečerných hodinách svoju silu a schopnosť predvádzali siláci a futbalisti.

Viac fotografií uverejníme dodatočne v našej foto galérii.

 

Katarína Pucovská

Foto: Ondrej Miháľ, Martin Pucovský a Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články