Staré názvy

Tri storočia Békešskej Čaby / „KAŽDÝ, KTO JE ČABÄNOM!"

V roku 1718 slovenskí evanjelici založili terajšie mesto Békešská Čaba, ako prvú obec v maďarskej časti Dolnej zeme. V zajtrajšom slávnostnom programe venovanom 300. výročiu osídlenia týchto priestorov Dolnej zeme v Uhorsku Slovákmi, sa zúčastnia Slováci zo všetkých kútov sveta. Organizátori osláv a Dňa Slovákov v Maďarsku (ktorý je 5. júla) dávajú do pozornosti okrem viacerých sprievodných podujatí aj Dolnozemský jarmok. Otvoria ho o 10,00 na Námestí sv. Štefana a na ňom sa zúčastnia aj slovenskí remeselníci z Rumunska a Srbska. Organizátorom osláv je Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku.

 

Tri storočia Békešskej Čaby/ „KAŽDÝ, KTO JE ČABÄNOM!"

 

V predpoludňajších hodinách (o 10.00 h) v Slávnostnej sieni Radnice v Békešskej Čabe sa uskutoční predstavenie knihy Kapitoly z minulosti a súčasnosti Slovákov v Békešskej Čabe. Popoludní o 16.00 na javisku na Námestí sv. Štefana odovzdajú Cenu Štefana Lamiho a od 19.00 h sa na dvore Domu slovenskej kultúry v Békešskej Čaby začne Slovenský ples.

Tri storočia Békešskej Čaby. O tomto meste viac TU: http://www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/164-historia1-historia1/1348-tri-storoia-slovakov-v-bekeskej-abe

Festival „KAŽDÝ, KTO JE ČABÄNOM!" bude prebiehať zajtra popoludní a slávnostne ho otvoria o 15,30 a o 16,00 bude nasledovať galaprogram.

Celodenný program zahŕňa viacero kultúrnych, spoločenských, prezentačných, ako aj voľnočasových a jarmočných podujatí a aktivít (viď v prílohe vo fotogalérii), tradičnou slávnosťou Dňa Slovákov v Maďarsku je aj uvedenie a vyznamenanie osobností a organizácií spoločensko-politického, kultúrneho a duchovného života Slovákov v Maďarsku poctou Za našu národnosť počas ekumenickej pobožnosti v Malom evanjelickom kostole (od 13.30 h).

O programe viac TU:
http://www.uszz.sk/sk/stranka/4545/den-slovakov-v-madarsku-v-bekesskej-cabe-slavia-300-vyrocie-znovu-zalozenia-mesta---symbolu-slovenskosti-na-celej-dolnej-zemi

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články