Staré názvy

Kysáčske Kultúrne leto 2018

V Slovenskom národnom dome v Kysáči včera štartovalo Kultúrne leto 2018. Prvý večierok bol venovaný literatúre a otvorili ho spisovateľka Viera Benková z Báčskeho Petrovca a publicistka Katarína Pucovská z Kulpína. Kysáčske Kultúrne leto bude pokračovať na piatok 27. júla, keď otvoria výstavu kaktusov a sukulentov. V tretí týždeň, v sobotu 4. augusta, usporiadajú koncert ľudových piesní, na ktorom vystúpia kysáčsky ľudový orchester Detva a speváci Mária Ferková Súdiová a Juraj Német a 18. augusta bude literárne posedenie venované Michalovi Gombárovi k jeho 85. narodeninám. V mene organizátora akcie KUS Vladimíra Mičátka z Kysáča prítomných na včerajšom večierku privítal predseda Spolku Michal Francisty.

 

Kysáčske Kultúrne leto 2018

 

Kysáčske Kultúrne leto 2018

 

Spisovateľka Viera Benková hovorila o svojich dvoch najnovších autobiografických románoch, ktoré vznikli vlani akoby v jednom dychu a o pohnútke ich napísania povedala: „Toto je aj vzdor. Ja sa necítim dobre v tomto čase. Toto je čas veľmi agresívny, čas, ktorý nám prináša veľké problémy... deti nám odchádzajú za prácou. " Urobila paralelu súčasnej doby s dobou tridsiatich rokov, keď mnohí naši odchádzali na zárobky do zahraničia, medzi iným aj do Francúzska, kde sa jej rodičia zoznámili. „To je tá prvá časť mojich spomienok, ktorá vyšla ako Päť ročných období a druhá časť: Tri ženy, dvaja muži a ja je o mojich Čičmanoch. Moja mama sa narodila v Čičmanoch na Slovensku." Viera Benková sa zmienila aj o najnovšej svojej tvorbe. Keďže ide o haiku – poéziu, ktorá je veľmi náročná, ozrejmila jej prísne pravidlá. Zmienila sa tiež aj o viacročnej spolupráci so známou slovenskou spisovateľkou Etelou Farkašovou, s ktorou polovicou roka spoločne vydali knihu Lišće na vetru, preklad ich haiku tvorby do srbčiny. Básne Viery Benkovej prečítala Anna Asodiová.

 

Kysáčske Kultúrne leto 2018

 

Kysáčske Kultúrne leto 2018

 

Michal Francisty predstavil Katarínu Pucovskú a jej vyše tridsaťročnú novinársku stáž a v pokračovaní sa sústredili na jej prekladateľskú činnosť. Dôraz bol kladený na tvorbu kysáčskeho rodáka Daniela Pixiadesa, ktorý vo vysťahovalectve v Kanade tvoril prevažne v srbskom jazyku, keďže bol redaktorom juhoslovanských novín Naše novine a ktorého tvorbu už viac rokov do slovenčiny prekladá Katarína Pucovská. Prečítala básne z jeho najnovších zbierok Klaniam sa trsu a Slneční pútnici. Avizovala tiež skoré vydanie Pixiadesových memoárov Zápisky bez poradia a novej básnickej zbierky Kaleidoskop.

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články