Staré názvy

Čar(b)ológ

Oddelenie slovakistiky Filozofickej fakulty Univerzity v Novom Sade vydáva slovenský študentský časopis literárnych prác z detskej literatúry Čar(b)ológ a v podobe blogu študentský časopis Traf! (http://casopistraf.blogspot.com/2017/11/traf-slovensky-studentsky-casopis.html). Najnovší Čar(b)ológ č.8 prináša deväť študentských literárnych prác. Hlavná a zodpovedná redaktorka prof. Dr. Jarmila Hodoličová. Jazyková úprava textov prof. PaedDr. Ľudmila Liptáková, CSc. V časopise sú ilustrácie prof. slovenčiny Zdenky Márie Madackej. Číslo financovala Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Počet strán 24, náklad 200 kusov.

 

Čar(b)ológ

 

Svojimi literárnymi prácami do časopisu prispeli študenti Filozofickej fakulty Univerzity v Novom Sade: Miroslava Ožvátová, Ján Andrášik, Milina Čiliaková, Nina Chalupová, Alena Kolárová, Alexandra Čmelíková a Anna Demrovská a tiež študentka Vysokej školy odborového štúdia pre vzdelávanie vychovávateľov v Novom Sade Andrea Lačoková.

V najnovšom Čar(b)ológu si možno zalistovať TU:
http://www.ff.uns.ac.rs/studenti/listovi/carbolog/carbolog%208%202017.pdf

Čar(b)ológ vychádza od roku 2007. V prvom čísle na úvodnej strane písalo: Hneď na začiatku ôsmeho semestra na prvej hodine predmetu literatúra pre deti a mládež profesorka Jarmila Hodoličová nám povedala: „Milé moje usilovnice, na každú hodinu máte prečítať to, to a to, a k tomu ešte aj napísať nejakú báseň alebo poviedku pre deti. Bude to na vaše a moje obveselenie duše a tela. Ktovie, možnože sa niektorá z vás stane aj spisovateľkou, keď narastie."

Všetky doterajšie Čar(b)ológy možno otvoriť TU:
http://www.ff.uns.ac.rs/studenti/listovi/studenti_listovi_carbolog.html

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články