Staré názvy

25 rokov festivalu PDD

Predstavením Kebab Slovenského vojvodinského divadla v réžii Svetlany Gaškovej zajtra, po desaťdňovej prestávke, budú pokračovať 26. Petrovské dni divadelné (PDD). V piatok a sobotu sa predstaví Staré divadlo Karola Spišáka z Nitry najprv s detským predstavením Stvorenie (scenár a réžia Magdaléna Miteva) a v sobotu s predlohou Doktor Faust v réžii Mareka Zákosteleckého. V nedeľu 12. septembra vystúpi Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici s inscenáciou Naša trieda autora Tadeuzsa Stobodzianeka v réžii Ľuboslava Majeru. Desaťdňovej prestávke v programe tohtoročných PDD predchádzalo sprievodné podujatie – prezentácia publikácie Dvadsaťpäť rokov festivalu Petrovské dni divadelné autora Dušana Bajina. Do publikácie prispeli aj Vladislava Fekete, Annamária Boldocká Grbićová a Vladimír Valentík. Na prezentácii prítomných privítala riaditeľka Slovenského vojvodinského divadla Viera Krstovská, ktorá napísala aj úvodník do publikácie.

 

25 rokov festivalu PDD

 

25 rokov festivalu PDD

 

25 rokov festivalu PDD

 

25 rokov festivalu PDD

 

Počas 25 rokov na festivale bolo úhrnne 153 inscenácií. Z toho 22 bolo pre deti a 131 pre mladého a dospelého diváka. Organizátori sa na festivale takmer pravidelne predstavili novou premiérou alebo najnovšou produkciou. Počas dvadsiatich piatich sezón diváci mali príležitosť vidieť 54 inscenácií zo Slovenskej republiky a 99 zo Srbska. Najviac hosťovaní na festivale malo Národné divadlo Kikinda (až 11-krát), Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena, zo Slovenskej republiky (až 8-krát). Tieto štatistické údaje uvádza v úvode Viera Krstovská.

Nový nesúťažný divadelný festival Petrovské dni divadelné štartoval v piatok 23. augusta 1996 domácou inscenáciou N. V. Gogoľa Ženba v réžii Andreja Privratského. Nasledovali v rámci prvého ročníka a zároveň aj osláv jubilea 130 rokov divadla v Petrovci ešte tri domáce inscenácie: Rizikovo tehotný (réžia Zuzana Tárnociová), Horský jazyk (réžia Ľuboslav Majera) a premiéra starobylého Orestésa na petrovských divadelných doskách (réžia Ľuboslav Majera).

Ide o festival, ktorý nás spája. Mieni Vladislava Fekete a píše : „Napriek tomu, že od prvého ročníka Petrovských dní divadelných v roku 1996 uplynulo už štvrťstoročie, spomínam si na jeho otvorenie veľmi živo. Na javisko sa postavil vtedajší enfantterrible Divadla VHV v Petrovci Ján Dorča Jovi a svojsky, tak ako to len on vedel, vysvetlil, že 130 ročná tradícia ochotníckeho divadla v Báčskom Petrovci si zaslúži prvé profesionálne stretávanie sa divadelníkov, " uvádza Vladislava Fekete a kladie si otázku, či to nebolo aj Joviho vizionárstvo, keďže skutočne o niekoľko rokov, v roku 2003, vzniklo prvé profesionálne divadlo Slovákov – Slovenské vojvodinské divadlo.

"Výročie vzniku Petrovských dní divadelných — 27. august 1996 - nie je len nostalgickým obzretím sa do minulosti, je rovnako príležitosťou načerpat z pestrej histórie divadla nové impulzy do budúcnosti, vzdať vďaku nadšeným a obetavým umeleckým i neumeleckým pracovníkom divadla a všetkým tým, ktorí sa podieľali na vzniku tohto festivalu. Dvadsaťpäť rokov v dejinách ľudstva je zlomok času, v spoločnosti môže byť významným obdobím a 25 rokov festivalu je obdobím činorodej a zmysluplnej umelecko-vzdelávacej práce všetkých hercov a režisérov, ktorí mu dali osobitnú pečať," uvádza na záver, po chronologickom predstavení všetkých 25 ročníkov, autor publikácie Dušan Bajin.

Túto 66 stranovú knižočku vydalo Slovenské vojvodinské divadlo v roku 2020 a ňou si pripomínalo aj vlastné jubileum – 15 rokov Slovenského vojvodinského divadla.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články