Staré názvy

Provinčný weltschmerz a Slovenské národné slávnosti

Slovenské národné slávnosti 2022 sa blížia a ich organizátori: Obec Báčsky Petrovec, Matica slovenská v Srbsku a Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny oficiálne zverejnili, že sa uskutočnia v druhý víkend v auguste, od 12. 08. do 14. 08. 2022. Annamária Boldocká Grbićová vo svojej knihe Provinčný weltschmerz (SVC Báčsky Petrovec 2021) v poslednej z deviatich esejí (na konci bič plieska) uvažuje o posolstve Slávností nášho slovenského života a slávnosti nášho národného charakteru. Konfrontuje roky 1919, 1990 a 2019 a rozjímajúc nad stým výročím Slovenských národných slávností pýta sa či sme ešte charakteroví a zápalistí, alebo tí, čo nás zapaľovali, už dávno zhoreli!? A konštatuje: Pominuli sa hodnoty a ich autori, postupne sa rozsýpajú reprezentanti, intelektuálna kritická masa, rozsýpa sa nám slovenčina, a spomienky obrazoborecky blednú. Národnosť starne, odchádza mládza. Odchádzajú potenciálni predáci ako odídenci od svojeti, kým hlúčik chamtivo berie, čo sa ešte dá. Pechoriacej sa, hlavne nesebakritickej perepúti nie je treba nič hodnotného, okrem materiálneho a upísať sa medzi neofeudálnu elitu! Stačí za priehršť forsírovania pretenzií a bratríčkovania sa s posluhovačmi politických a finančných štruktúr. Jeho výsosť malosť je u nás „navýsosť" spokojná. Upozorňuje, že "ak myslíš, si nepriateľ" a ľudia, ktorí predstavujú kritickú mienku, žijú v nepriateľskom ovzduší. Predátorsky sami seba ničíme. Škandalizujeme!

 

Provinčný weltschmerz a Slovenské národné slávnosti

 

„Škandalizovať", podobne ako aj slovko „potupovať" znamená verejne haniť, uvaliť hanbu na niekoho, osočovať; vyvolávať škandál.

Annamária Boldocká Grbićová v eseji o Slovenských národných slávnostiach sústredene a hlboko premýšľa aj o našej budúcnosti a mieni, že sa vskutku takýmto vlastným postojom, či pasivitou, úplným duševným ochabnutím, letargiou... vzdávame našej identity. Národnosť zje vlastné deti. Martýrov s ideálmi viac niet. Prichádzajú generácie so sklonenou hlavou. Nad priemyslom púhej, lacnej zábavy! história nečestnosti sa píše aj v našom malom slovenskom živôtiku.

História nečestnosti sa píše aj v našom malom slovenskom živôtiku! Píše autorka a upozorňuje: Upachtený drvivý tok času a neoliberálneho kapitalizmu vari spôsobuje pocit, že už nie je čas.
Tu na okraji, v menšinovej provincii, tiež v republikovej provincii – v pokrajine: Aby sme sa zabudnutí nestratili... Refrén je mementom!

Celú esej si možno prečítať TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články