Staré názvy

Veľký umelecký maratón venovaný Pavlovi Popovi

V Novom Sade sa 30. júna začal veľký umelecký maratón venovaný tretiemu výročiu úmrtia maliara Pavla Popa (1948 - 2019). Z desiatky plánovaných tohtoročných vernisáží, v prvý deň boli zorganizované dve: v galérii „Macut" na SPENSe a v galérii „Sezan Art" na ulici Petra Drapšina 39. V galérii „Macut" je vystavených 25 diel veľkých rozmerov 2 x 1,2 metra, ktoré sú omážom novosadského maliara veľkým umelcom, ktorí poznačili milénium. V galérii „Sezan Art" otvorená bola výstava grafík, ktoré Pavel Pop počas života venoval svojim priateľom a ktoré sú s osobným venovaním. Umelecký maratón bude pokračovať 14. júla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS).

 

Pavel Pop (Foto Martin Pucovský)

 

Pavel Pop (Foto Martin Pucovský)

 

Pavel Pop (Foto Martin Pucovský)

 

V ÚKVS v Njegošovej 16 v Novom Sade budú vystavené portréty Pavla Popa významných osobností, ale aj obyčajných ľudí, vypracované v rôznych technikách (olej, kresba, pastel, kombinovaná technika). Druhá výstava v ten istý deň bude v Radio Cafe (Miletićeva 45), kde bude vystavených desať pastelov, ktoré dodnes neuzreli svetlo sveta a ktoré stáli v umelcovom ateliéri na Petrovaradínskej pevnosti.

„Myšlienka umeleckého maratónu Pavla Popa vyplynula z toho, že veľký počet umelcov tvorí v ateliéroch Petrovaradínskej pevnosti, kde existuje veľké množstvo kvalitných diel, ktoré by sa mohli ukázať verejnosti, najmä v roku, kedy je Nový Sad Európskym hlavným mestom kultúry. Myslím si, že počas všetkých výstav, ktoré v rámci tohto umeleckého maratónu plánujeme do konca roka zorganizovať, bude verejnosť príjemne prekvapená, že Nový Sad mal takého skvelého umelca, ktorý dokáže jedným dychom zaplniť všetky galerijné priestory rôznymi umeleckými prejavmi a technikami, v ktorých bol rovnako dobrý," povedala pre portál 021 Pavlova manželka Nataša Milenović. Uviedla, že všetky výstavy organizuje rodina s pomocou priateľov, pri príležitosti trojročného výročia úmrtia Pavla Popa.

"Tu vedľa nás stále bol jeden veľký umelec, ktorý žil skromne, ktorý nikdy zo svojho umenia nerobil pompu, nikdy nebol dotieravý, netvrdil o sebe, že je najlepší...No jeho ateliér je plný a svoj talent využil na ten najsprávnejší spôsob. Monografia, ktorú sme nedávno vydali bude svedčiť, že je Pavel Pop kompletný a komplexný umelec, s ktorým sa môže pýšiť slovenská menšina, v ktorej máme niekoľko výnimočne dôležitých umelcov a Pavel Pop je jedným z najpoprednejších," vyhlásil výtvarný kritik Sava Stepanov.

Po júnových a júlových predstaveniach nasledovať budú výstavy počas augusta a septembra. Zatiaľ je známe, že na piatej a šiestej augustovej výstave budú abstrakcie, ako aj 22 kresieb o hrôzach vojny, ktoré Pop vypracoval pri príležitosti rozpadu Juhoslávie, inšpirovaný Goyovými kresbami, ktoré známy španielsky umelec urobil počas a po španielskej občianskej vojne. Na september sú naplánované výstavy portrétov a grafík v Báčskom Petrovci a Sriemských Karlovciach. Uvádza www.021.rs.

Pavel Pop vyštudoval grafiku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v roku 1975 a v roku 1977 sa stal členom Zväzu výtvarných umelcov Vojvodiny. Pracoval ako technický redaktor v novosadskom „Dnevniku". Už v osemdesiatych rokoch minulého storočia získal titul jedného z najlepších a najvyhľadávanejších grafikov v bývalej Juhoslávii. V polovici deväťdesiatych rokov presťahoval svoj ateliér zo Starej Pazovy na Petrovaradínsku pevnosť, kde sa okrem grafiky venoval aj iným technikám a žánrom maľby. V jeho ateliéri na Pevnosti sa v uplynulých desaťročiach rodili jedinečné, precízne kreslené grafické listy, ale aj kresby, maľby a ilustrácie. Ilustroval množstvo kníh a jeho diela sa nachádzajú vo významných galériách a inštitúciách. V rámci svojej umeleckej tvorby rozvinul koncept, ktorý odborná kritika nazvala imaginatívny realizmus.

Viac o Pavlovi Popovi TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/pocet-obyvatelov/22-aktuality/aktuality/10544-pavel-pop
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6961-pavel-pop-od-renesancie-po-dnesok

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články