Staré názvy

Naše tropické letá

V článku uverejnenom na tejto webovej stránke pred desaťročím, 15. júla 2012, okrem iného píše: „Vo veľkej časti Vojvodiny vôbec nedošlo k opeleniu kukurice, takže úroda nebude" – upozorňovali vtedy predstavitelia združení poľnohospodárskych výrobcov. Za veľké škody na plodinách obvinili horúčavy, ktoré sa v tých dňoch šplhali na 40°C a na slnku prevýšili až 50°C. Slnko vtedy pražilo, no päť rokov predtým bolo ešte nemilosrdnejšie: v dnešný deň roku 2007 bola na týchto končinách zaznamenaná teplota 41°C. Takmer identická situácia je aj v tomto roku. Predseda Nezávislého združenia poľnohospodárov Srbska Jovica Jakšić nedávno povedal: "Následky sú už viditeľné na kukurici, sóji a slnečnici. Nepamätám si, kedy naposledy pršalo, v máji možno desať litrov na meter štvorcový. Kukurica zaostala v raste, a čo je horšie, pri takých vysokých teplotách sa nemôže ani opeľovať." Pred desaťročím poľnohospodári žiadali vyhlásiť živelnú pohromu spôsobenú slnečnou kalamitou a úhradu škôd a oslobodenie platenia dane.

 

Naše tropické letá

 

V článku spred desať rokov: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/4811-kalamita sa uvádza, že by obce a Vláda Vojvodiny mali súrnym postupom zhodnotiť stav porastov, škody na nich a na základe toho vyhlásiť živelnú pohromu, ktorá sa podľa ich mienky, ale aj názoru odborníkov, vo Vojvodine skutočne aj udiala.

V tomto roku je situácia takmer identická. Rastliny žíznia po vode. Slnko dňami pečie, tráva a nízke porasty vysychajú. Teraz stačí malá iskra, malá nepozornosť a požiar vzplanie. Z Ministerstva vnútra apelujú preto na občanov nepodpaľovať ohne na otvorenom priestore a nezapaľovať strniská a suchú trávu. V nasledujúcom období sa očakávajú dlhšie suché obdobia bez zrážok s vysokými teplotami, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť vznik požiarov a ich rýchle šírenie. Z tohto ministerstva pripomínajú občanom, že ustanovenia zákona o ochrane pred požiarmi zakazujú vypaľovať trávu, nízke porasty a odpadky na voľných priestranstvách a nedodržanie tohto ustanovenia zákona sa trestá pokutou od 300.000 do 1,000.000 dinárov pre právnické osoby a 10.000 do 50.000 dinárov pre fyzické osoby.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články