Staré názvy

In memoriam – MuDr. Antónia Kriváková

Pred pol rokom s celou rodinou v radosti oslávila sté narodeniny. Včera v noci však tíško utíchlo jej srdce a zajtra sa už navždy rozlúčime s najstaršou občiankou Báčskeho Petrovca, obľúbenou detskou lekárkou MuDr. Antóniou Krivákovou. Aj keď v detstve sama bývala chorľavá a stále útla, obdarená bola s ohromnou životnou energiou, ktorá jej pomáha predierať sa životnou cestou. Tá ju vo vojnovej víchrici viedla aj cez záveje, keď s bombou za opaskom celú seba dávala za vyslobodenie spod fašistického jarma. Po vojne s prvou medzinárodnou delegáciou vkročila do koncentračného tábora Jasenovac. V povojnovom období v Prahe začala štúdium medicíny a kvôli zhoršujúcim sa politickým okolnostiam a InformBira v školení pokračovala v Belehrade. Nevyhla sa ani žaláru a trom rokom odpykávania trestu na Golom otoku. Zdolávala aj ďalšie prekážky a ťažké momenty, aj tuberkulózu. Najnovšie prežila koronu a tiež zápal pľúc. Avšak, možno zmorená touto extrémne silnou letnou páľou, alebo iba zlomená túžbou stretnúť sa znova s manželom, vybrala sa za ním v nočnom tichu 4. augusta 2022. Podeliť sa s ním o starosti, ale aj o novinky v ich rodine. Za 22 rokov, odkedy odišiel, sa veľa toho zmenilo, z päť vnučiek sa stali dospelé ženy a pribudli už pravnúčatá, s ktorých mala veľkú radosť. Antónia Kriváková rod. Valentová sa narodila 24. januára 1922 v českej dedine Dežanovec (Dežanovac) v západnom Slavónsku (Chorvátsko) ako siedme dieťa v rodine, v ktorej mali desať detí.

 

In memoriam – MuDr. Antónia Krivková

 

In memoriam – MuDr. Antónia Krivková

 

In memoriam – MuDr. Antónia Krivková

 

In memoriam – MuDr. Antónia Krivková

 

Antónia Kriváková pracovala ako lekárka spolu s manželom Samuelom, tiež lekárom, najprv v Padine a potom v Petrovci. V petrovskom dome zdravia pracovala prevažne na detskom oddelení, kde bola aj vedúcou. Za celú pracovnú dobu nebola ani jeden deň na nemocenskej dovolenke, vyjmúc materských, počas ktorých zostala doma jeden mesiac. Až potom, keď už prežila poníženie a Goli otok, keď si už založila rodinu, keď sa im narodili dve dcéry, z Daruvaru jej prišlo vysoké partizánske vyznamenanie Rad zásluh za národ so striebornými lúčmi (Orden zasluge za narod sa srebrnim zracima).

O pani doktorke Krivákovej a jej rodine z Dežanovca v Chorvátsku viac TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/11513-antonia-krivakova-sa-doziva-100-rokov

Pohreb Antónie Krivákovej rodenej Valentovej bude v sobotu 6. augusta 2022 o 16.h na petrovskom cintoríne.
Česť jej pamiatke!

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články