Staré názvy

V Srbsku vystavia slovenské bankovky a mince

Bankovky a mince od vzniku Slovenskej republiky po súčasnosť a exponáty Múzea mincí a medailí – Kremnica paralelne budú vystavené na Slovensku a v Srbsku. V našej krajine výstavy budú nainštalované v Centrálnej banke Srbska v Belehrade, v Knižnici Štefana Homolu v Báčskom Petrovci a v Galérii Babka v Kovačici. Slávnostne ich otvorí guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch a prvú z nich, – v Belehrade, otvorí spolu s guvernérkou Národnej banky Srbska Jorgovankou Tabakovićovou. Guvernér Makúch s manželkou a spolupracovníkmi sa v Báčskom Petrovci zúčastní aj na tohtoročných Slovenských národných slávnostiach.

 

V Srbsku vystavia slovenské bankovky a mince

 

Magdaléna Kamhalová, vedúca oddelenia pre muzeálnu činnosť, MMM Kremnica, Renáta Huščavová, špecialista medzinárodných vzťahov, odbor kancelária guvernéra a Stanislav Suja, špecialista predaja platidiel, odbor riadenia, peňažnej hotovosti pobudli nedávno v Srbsku, obzreli si výstavné priestory, dohodli podrobnosti a navštívili prostredia, kde majú byť výstavy nainštalované. V Belehrade bude vernisáž 9. augusta, v Petrovci 11. augusta a v Kovačici 12. augusta 2017.

 

M. Kamhalová, R. Huščavová, Pavel Babka z Galérie Babka a S. Suja

 

M. Kamhalová, R. Huščavová, Pavel Babka z Galérie Babka a S. Suja

 

V Centrálnej národnej banke Srbska usporiadajú výstavu o histórii vzniku mincovne v Kremnici až po súčasnú dobu a druhá časť exponátov bude prezentovaná v Kovačici a v Báčskom Petrovci, kde budú vystavené mince a bankovky od vzniku Slovenskej republiky, teda od roku 1993 až po súčasnosť.

Výstava v Belehrade bude mať podstatne širší záber, keďže je tam vyhovujúci priestor a bude tam predstavená história od obdobia 14. storočia, kedy vznikla mincovňa v Kremnici, ktorá od roku 1328 jediná v Európe nepretržite prevádzkuje a nepretržite razí mince v medaile pre celý svet.

V Kovačici a v Báčskom Petrovci bude predstavené najnovšie obdobie Slovenskej republiky, ktorá na budúci rok oslávi 25 rokov od vzniku. Na týchto výstavách bude predstavená slovenská mena, ktorá má názov „slovenská koruna" a tiež obdobie prechodu, keď sa používali ešte platidlá Československej republiky, ale boli špeciálne označené slovenským kolkom, čo trvalo len niekoľko mesiacov. „Potom už vznikla slovenská mena, kde boli vybrané návrhy akademického maliara Jozefa Bubáka, na ktorých sú motívy a podobizne významných slovenských národovcov: Bernoláka, Štúra, Hlinku, Štefánika a tie peniaze platili do roku 2008. V súčasnosti je ešte možná ich výmena. Odvtedy sa už prešlo na euro, s tým, že bankovky sú rovnaké v celej euro zóne a mince majú svoje národné strany. My máme na tých národných stranách tri fragmenty: Kriváň, Bratislavský hrad a slovenský dvojkríž," – hovorí Stanislav Suja.

 

Eve Husárikovej (v strede), ktorá v tomto roku oslavuje 75 rokov života, predstavitelia NBS odovzdali zberateľskú mincu

 

Eve Husárikovej (v strede), ktorá v tomto roku oslavuje 75 rokov života, predstavitelia NBS odovzdali zberateľskú mincu

 

Slovenská národná banka v zmysle zákona môže vydávať aj pamätné a zberateľské mince. Pamätné mince sú zákonným platidlom na území celej eurozóny a majú nominálnu hodnotu dve eurá. Slovensko doteraz vydalo osem pamätných mincí v tejto nominálnej hodnote a môžu sa s nimi stretnúť obyvatelia celej EÚ. Okrem toho vydávajú aj tzv. zberateľské mince, ktoré sú zákonným platidlom len na území Slovenskej republiky a tie sú z drahých kovov, zo striebra a zlata.

 

Zberateľská minca k 1150. výročiu príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu

 

Zberateľská minca k 1150. výročiu príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu

 

Predstavitelia Národnej banky Slovenska počas návštevy Kovačice jednu zberateľskú mincu darovali insitnej maliarke Eve Husárikovej. Tá pamätná minca je z roku 2013, kedy si svet pripomenul 1150. výročie príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu.

V tom roku 2013 uplynulo tiež aj 685 rokov nepretržitej činnosti kremnickej mincovne, čo ju zaraďuje medzi najstaršie neustále vyrábajúce podniky na svete.

Virtuálna prehliadka MMM v Kremnici sa ponúka TU:
http://www.nbs.sk/_img/Documents/_MMM/VirtualnaPrehliadka/PeniazeAMedailerstvo/index.html

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články