Múzeum

Pavel Čáni (13.09.1922 - 17.11.2000)

V týchto dňoch si pripomíname nedožité 95. narodeniny Pavla Čániho, rozhlasového speváka, ktorý sa do dejín Rádia Nový Sad zapísal ako spevák, ktorý na magnetofónový pás naspieval prvú nahrávku piesne po slovensky. Bola to tanečná skladba Nebolo to náhodou a bolo to v roku 1954. Táto nahrávka sa žiaľ nezachovala, našťastie zachovali sa jeho neskoršie snímky, ktoré svedčia o vynikajúcich hlasových potenciáloch tohto Petrovčana.

 

Pavel Čáni (13.09.1922 - 17.11.2000)

 

V prvé roky pôsobenia Novosadského rozhlasu, teda od roku 1949, hudba sa vysielala priamo, keďže v tom čase neexistovali snímky. Medzi spevákov, ktorí boli pozývaní do Nového Sadu, aby v rádiu naživo spievali, patril aj Pavel Čáni, potomok Mateja Čániho, slobodníka z Málinca, ktorý roku 1745 priviedol do Petrovca prvých Slovákov.

 

Socha Mateja Čániho v petrovskom parku (Foto Martin Pucovský)

 

Socha Mateja Čániho v petrovskom parku (Foto Martin Pucovský)

 

V Novosadskom rozhlase sa dodnes vysielajú slovenské ľudové a tanečné piesne Pavla Čániho, ktorý ich pre toto rádio neskôr naspieval v hojnom počte. Na youtube si možno vypočuť jeho piesne: Keď by ja bol vtáčkom, V našom malom potôčku a Chodila líška.

 
 
 

 

Hudobná rodina Pavla Čániho má aj pokračovateľky. Dcéra Kvetoslava Benková (28. júla 1951 – 9. júna 2014) tiež zanechala výraznú stopu v hudobnej produkcii Novosadského rozhlasu a vnučky Slovenka Benková Martinková a Margaréta Benková sú taktiež vyškolené vynikajúce hudobníčky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články