Múzeum

Deň európskeho dedičstva v Dobanovciach

V Slovenskom dome v Dobanovciach včera prebiehal program Dňa európskeho kultúrneho dedičstva. V rámci neho nainštalovali výstavu ručných prác, výšiviek, slovensko-srimskych častí ľudového kroja, obrazov, starých fotografií a suvenírov. Spolok dobanovských žien sa zapojil do podujatia predajom tradičných koláčov, čím predstavil gastronomickú turistickú ponuku. Paralelne sa konala aj jedna časť festivalu ExploreZ, ktorý je súčasťou podujatia Bitef polyfónia. Ono zahŕňa viaceré inscenácie a dielne a jeho ústredný program usporiadajú 30. septembra v Belehrade. Tam sa prezentuje Pod teáter z Belehradu a Zid teáter z holandského Amsterdamu a v mene dobanovského SKOS Šafárik vystúpia belehradská evanjelická farárka Anna Petrovićová, Marijana Vasiljevićová a Daniela Greksová.

 

Deň európskeho dedičstva v Dobanovciach

 

Deň európskeho dedičstva v Dobanovciach

 

Predseda SKOS Šafárik a člen Dozornej rady MSS Žeľko Čapeľa koordinoval všetky práce (foto: SKOS Šafárik)

 

Predseda SKOS Šafárik a člen Dozornej rady MSS Žeľko Čapeľa koordinoval všetky práce (foto: SKOS Šafárik)

 

Členovia SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien z Dobanoviec sa na tento spôsob zapojili nielen do programu Dňa európskeho dedičstva, ale aj do Medzinárodného multidisciplinárneho festivalu o divadle, umení a spoločenskom vplyve. Festival je súčasťou veľkého európskeho projektu Caravan Next, ktorý podporuje holandské veľvyslanectvo z Belehradu. Včera v popoludňajších hodinách v Slovenskom dome prebiehala dielňa Štruktúra choreografie a po nej štartoval interaktívny divadelný dialóg medzi účastníkmi a publikom.

 

Foto: SKOS Šafárik

 

Foto: SKOS Šafárik

 

Foto: SKOS Šafárik

 

V predposledný deň festivalu, v sobotu 30. septembra v Stredisku pre kultúrnu dekontamináciu v Belehrade usporiadajú divadelný koncert s hudbou, spevom a rituálmi z rozličných kultúr pod názvom Láska, chlieb a rozprávky. Slovenskú kultúru predstaví Slovenský kultúrno-umelecký spolok Šafárik Dobanovce a Tália teater zo Slovenska.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články