Múzeum

Čo sa písalo v slovenských novinách pred 100 rokmi

Začítajte sa do aktualít spred 100 rokov, ktoré čítali možno aj vaši prastarí rodičia a pozrite sa na historické udalosti, cez autentické denníky, týždenníky a mesačníky, stačí jednoducho kliknúť na výstrižok z novín, ktorých správa vás zaujala. Vďaka digitalizácii #dokumenty_ozivaju na portáloch snk.sk, dikda.eu, http://dikda.snk.sk a na sociálnych sieťach. V textoch 100 ročných novín (14. októbra – 10. novembra 1918) sa píše aj o novom usporiadaní Rakúska a prvých krôčikoch nových štátov. Píše sa aj o snahe Juhoslovanov o samostatnosť.

 

Čo sa písalo v slovenských novinách pred 100 rokmi

 

Ako vyzeralo Rakúsko – Uhorsko pred jeho rozpadom pred 100 rokmi a kde sme sa nachádzali my vojvodinskí Slováci?

Rakúsko – uhorskí učitelia boli pokrokoví. Niektorý z nich urobil puzzle, vyrobené z mapy, ktorá zobrazovala Uhorsko v rokoch 1910 – 1911. Z nájdených puzzle sa muzeálnym pracovníkom podarilo zložiť takmer kompletnú, 60 – dielnu puzzle mapu Uhorska. Zrejme ich pred storočím urobil moderne zmýšľajúci učiteľ, ktorý si puzzle urobil ako učebnú pomôcku. O tej ručne vyrobenej puzzle mape spred sto rokov viac TU:... http://dikda.eu/mapa-puzzle /

Robotnícke noviny z 24. októbra 1918 písali: „Rakúsko – Uhorsko žije svoje posledné spoločné dni. Ministerský predseda Wekerle je už bývalým ministerským predsedom a jeho odpoveď americkému prezidentovi Wilsonovi už nepostačuje. Národy v monarchii to vzali postupne do vlastných rúk. „Po utrpeniach a bojoch mnohých století v rakúsko-uhorskej monarchii žijúci rumunský národ očakáva a požaduje si neodcudziteľné práva k úplnému národnému životu," píše sa v deklarácii, ktorú predniesol rumunský poslanec Alexander Vajda na uhorskom sneme. V Paríži vznikla československá vláda. Prezident Wilson dal monarchii na vedomie, že USA uznali Československú národnú radu ako riadiaci orgán vojenských a politických záležitostí Čechov a Slovákov, uznali tiež snahy Juhoslovanov o samostatnosť. "

 

http://dikda.eu/co-sa-pisalo-v-novinach-pred-100-rokmi-14-oktobra-10-novembra-1918/

 

http://dikda.eu/co-sa-pisalo-v-novinach-pred-100-rokmi-14-oktobra-10-novembra-1918/

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články