Múzeum

(Ne)Zabudnutí – (Ne)Zaboravljeni

V jubileu storočnice ukončenia I. sv. vojny si s pietou pripomíname obete tejto tzv. Veľkej vojny. Lebo, Svätý Ján Zlatoústy hovorí: „Obdarujte mŕtvych milosťou a dobrými skutkami, lebo to im pomôže vyhnúť sa večnému utrpeniu." Obec Báčsky Petrovec a MOMS Petrovec pozývajú na zajtrajšiu projekciu dokumentárneho filmu (Ne)Zabudnutí – (Ne)Zaboravljeni autora Srđana Ilića. Vo filme sú zhrnuté údaje o srbských vojakoch, ktorí vo vojnovom šialenstve zložili svoje kosti na území dnešného Slovenska. Projekcia filmu bude vo štvrtok 29. novembra v sieni Slovenského vojvodinského divadla so začiatkom o 18. hodine. Film je v srbčine so slovenským prekladom a základom príbehu je srbský vojenský cintorín z I. svetovej vojny vo Veľkom Mederi v Slovenskej republike. Autori filmu budú prítomní na projekcii. Vstup je voľný.

 

(Ne)Zabudnutí – (Ne)Zaboravljeni

 

Historik Lázsló Varga sa rozhodol skúmať a písať o Veľkom Mederi, mestečku na juhu Slovenska a tak v spolupráci filmových a televíznych tvorcov zo Srbska, Slovenska a USA v roku 2015 natočili 51 minútový dokumentárny film, ktorého základom je príbeh o Srbskom vojenskom cintoríne vo Veľkom Mederi, kde na mieste voľakedajšieho cisárskeho a kráľovského zajateckého tábora počas I. sv. vojny – Veľkej vojny, tragicky skonali mnohí Srbi, Čiernohorci, Rusi a Taliani. Ide o skromný prínos k zbieraniu a spracovaniu údajov historikov o srbských vojakoch, zajatcoch a civilistoch pochovaných na 676. miestach v 40 štátoch s približne 300.000 obeťami.

Scenár Stane Ribič a Srdan Ilić, poradca pri realizácii Tibor Vajda, výrobca Robert Klajn, hlavný kameraman a montáž Miroslav Bata Petrović, réžia Srđan Ilić.

 

Srbský vojenský cintorín Veľký Meder (Zdroj: hu.wikipedia.org)

 

Srbský vojenský cintorín Veľký Meder (Zdroj: hu.wikipedia.org)

 

Srpsko vojno groblje u Velikom Međeru (Zdroj: Republikový ústav pre ochranu pamätníkov kultúry)

 

Srpsko vojno groblje u Velikom Međeru (Zdroj: Republikový ústav pre ochranu pamätníkov kultúry)

 

Ešte aj na ďalších niekoľkých vojnových cintorínoch na Slovensku sú pochovaní srbskí vojaci. O tom viac TU: http://www.heritage.gov.rs/latinica/radovi_i_aktivnosti_obilazak_memorijala_iz_prvog_svetskog_rata_slovacka.php

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články