Múzeum

Deň RTV

Rádio Nový Sad vstupuje do siedmeho desaťročia pôsobenia. Po prvýkrát sa ozvalo 29. novembra 1949, a hneď v piatich rečiach: po srbsky, maďarsky, slovensky, rumunsky a rusínsky. Na včerajšom tradičnom slávnostnom programe si zamestnanci a penzisti zaspomínali na tú prejdenú cestu a hovorili o súčasnej dobe, ako aj o očakávanej krajšej budúcnosti v novej budove. Tá sa stavia na zbúranisku niekdajšej budovy na Mišeluku, ktorá nevedno prečo, roku 1999 v niekoľkých náletoch NATO letectva, bola úplne zničená. Rádio Nový Sad teda na budúci rok zaokrúhli sedemdesiatku, kým jeho mladšia sestra – televízia, v tomto roku oslavuje 43 rokov. Na včerajšej tradičnej RTV slávnosti odovzdali novembrové výročné ceny zamestnancom rádia a televízie. Medzi laureátmi bola aj autorka týchto riadkov.

 

Deň RTV

 

Deň RTV

 

Deň RTV

 

Deň RTV

 

Deň RTV

 

Deň RTV

 

Do dejín Slovenskej redakcie Rádia Nový Sad za 69 rokov existencie sa zapísali vzostupy, ale aj poklesy. Rozsah slovenského programu sa v „prvom polčase" najprv postupne rozširoval a počet členov redakcie sa zvyšoval. Pred 30 rokmi ju tvorilo vyše päťdesiat zamestnancov a denne sa vysielalo vyše sedem hodín programu. Dnes sa už vysiela iba päť hodín denného programu a v súčasnosti redakciu tvorí desať stálych zamestnaných a sedem mladých novinárov v dočasnom pracovnom pomere. Dokonca aj pomenovanie „Slovenská redakcia " sa scvrklo na „Rubrika v slovenskej reči". Toľko o zachovaní získaných práv národnostných menšín, ktoré sa vraj nesmú zmenšovať a ktoré by sa museli rešpektovať, keďže Slováci stáli pri zakladaní Rádia Nový Sad.

 

29. november 2018 v slovenskej redakcii RNS – oslava Dňa RTV

 

29. november 2018 v slovenskej redakcii RNS – oslava Dňa RTV

 

29. november 2006 v RNS – spolu s televíznymi kolegami a penzistami

 

29. november 2006 v RNS – spolu s televíznymi kolegami a penzistami

 

Program po slovensky možno sledovať predpoludním v čase od 08,00 do 10,00 h a popoludní od 15,00 do 18,00 h. V utorok a sobotu sa na treťom rozhlasovom programe vysiela aj nočný, prevažne hudobný program v čase 23,00 do 06,00.

Slovenský program sa vysiela z tretej siete na 100 MHz a 107,1 MHz a možno ho sledovať aj cestou live streamingu: www.rtv.rs/sr_lat/uzivo#radio3. Mnohé rozhlasové a televízne relácie si možno odročene vypočuť a pozrieť TU: http://media.rtv.rs/sr_lat/#slusanje

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články