Múzeum

Exodus?

V Srbsku je už teraz vypuklý problém odlivu obyvateľstva v produktívnom veku, čo nadobúda rozmery exodu. Migrácie obyvateľstva sa dejú aj v ostatných krajinách, avšak ten index úniku mozgov v našej krajine je priam alarmujúci. Podľa odhadov analyticko-výskumného centra Gallup zo Spojených štátov zverejnených koncom decembra, v nasledujúcich rokoch Srbsko môže opustiť až 25% vzdelanej a mladšej populácie. Gallupov výskum tiež ukázal, že Srbsko už teraz chce opustiť takmer polovica obyvateľov vo veku od 15 do 29 rokov a začať život v inej krajine, bez úmyslu návratu. „Ak Srbsko opustí 450.000 mladých ľudí, myslím si, že krajina nemá žiadnu budúcnosť, "vyhlásil Nenad Konstantinović z organizácie "Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju", ktorá polovicou vlaňajšieho roka tiež realizovala podobný výskum a zaoberala sa problematikou hromadného odchodu. Zistili, že v poslednej dobe Srbsko ročne opúšťa asi 60.000 obyvateľov.

 

Exodus?

 

Nenad Konstantinović je názoru, že by sa súrne museli podniknúť zodpovedajúce opatrenia, ktoré by zastavili exodus: skoncovať so „straníckym" zamestnávaním, zaviesť právny štát a vykoreniť korupciu.

Predseda Únie zamestnávateľov Vojvodiny Stanko Krstin hovorí, že si mladí ľudia vyhľadávajú právny štát, v ktorom by mohli normálne žiť a v ktorom platí spravodlivý systém odmeňovania podľa zásluh. On pripomína, že je vzdelávanie odborníkov proces, ktorý si vyžaduje viacročné školenie a upozorňuje, že už v tejto chvíli naše hospodárstvo začína zápasiť s problémom nedostatku odborných kádrov a to nielen vysokoškolsky vzdelaných ale aj remeselníkov, predovšetkým zváračov a zámočníkov. Chýbajú nám aj lekári, zdravotné sestry a medicínski pracovníci.

Nenad Konstantinović kritizuje dohodu medzi našou Národnou agentúrou pre zamestnávanie a Nemeckou organizáciou GIZ Triple Win, ktorou sa podporuje zamestnávanie zdravotných sestričiek v Nemecku.

- Myslím si, že je to priamo proti nášmu záujmu. Myslím si, že sa to prieči zdravému rozumu a že nás to bude draho stáť. Nemohol som uveriť, že naša krajina vskutku podnecuje našich ľudí, ktorí sa tu vzdelávali a niečo sa tu naučili, na odchod, povedal Konstantinović pre VOICE ( Vojvodinské výskumno-analytické centrum).

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články