Múzeum

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

Zajtra o 18. h v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov otvoria výstavu umeleckých diel Jozefa Klátika pod názvom Priestor, čím si uctia životnú sedemdesiatku tohto nášho významného umelca. Básnik, akademický maliar a univerzitný profesor Jozef Klátik sa narodil 15. februára 1949 v Starej Pazove. Základnú školu ukončil v rodisku a strednú školu úžitkového umenia v Novom Sade. V rokoch 1969 – 1970 pôsobil ako technický redaktor vo vydavateľstve Obzor. Na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave odchádza roku 1971, kde získal i titul magistra maliarstva roku 1976. Na Akadémii umenia v Novom Sade získal titul diplomovaný maliar a profesor výtvarnej výchovy. Od ukončenia štúdia pracoval ako výtvarný a grafický redaktor v Obzore a NVU Hlas ľudu v Novom Sade do roku 1998. Neskoršie pracuje na Akadémii umenia v Novom Sade na katedre pre grafiku ako profesor.

 

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

 

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

 

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

 

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

 

Jozef Klátik ako maliar od sedemdesiatych rokov pestuje neoexpresionistickú, teda postmodernú maľbu na plátne, alebo papieri nepravidelných tvarov a bez rámov. V silnej expresii drsne artikulovaných foriem na jeho maľbách badať primárne tvary, akými sú trojuholník, kružnica alebo elipsa. Vystavoval na početných výstavách v bývalej Juhoslávii a v zahraničí, spoločne a samostatne. Početné multimediálne akcie a výtvarné projekty realizoval doma a v zahraničí. Zaoberá sa maľbou, grafikou, fotografiou a multimediálnym prejavom, vizuálnou poéziou, poéziou. Celý životopis Jozefa Klátika si možno prečítať TU: http://www.slovackizavod.org.rs/en/licnosti/1714

Kovové sochy Jozefa Klátika vypracované z hrubého drôtu korešpondujú s jeho maliarskou tvorbou. Píše, okrem iného výtvarný kritik Vladimír Valentík v katalógu k výstave, ktorá bola venovaná maliarovým šesťdesiatinám a nainštalovaná bola v Galérii Zuzky Medveďovej v dňoch 7. – 22. novembra 2009.

 

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

 

Sedemdesiatnik Jozef Klátik

 

Grafickí a výtvarní redaktori Jozef Klátik a Michal Kiráľ v Obzore a NVU Hlas ľudu

 

Grafickí a výtvarní redaktori Jozef Klátik a Michal Kiráľ v Obzore a NVU Hlas ľudu

 

Prvú knižku veršov Jozef Klátik vydal po srbochorvátsky pod názvom Impulzy mäsa (Impulsi mesa, Matica srpska, Novi Sad 1976) a tri nasledujúce po slovensky v podobe bibliofílií: Text soli žĺtka, Semeno: po tom všetkom, Čierno – biele (Black - and - white) a zbierky Anatómia labute (1980) a Prach zrkadla (2009).

šťastnejší som

šťastnejší som od
nenapísanej básne
kde sa stretávajú
špendlíkmi prepichnuté
motýle
ako dôkaz toho
že neprihodilo sa
čo prihodiť sa malo

viem že to sila nie je
nech už jej náznaky
akokoľvek obývajú
môj tieň
keď báseň
sa nenapíše načas
na vlastnej koži
nespočetnekrát pripravenej
k tomu

pomaly zabíjať slovo
a do priestoru lesklého
lakťom ho postrčiť
byť sám
s myšlienkou vospolok
vo všetkých kútoch
pyramídy odrazu
medzi obrazom a ničím

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články