Múzeum

Vezmite dnes deti do divadla!

Marec už tradične patrí oslavám divadla. Dnes je Svetový deň divadla pre deti a mládež, zajtra 21. marca je Svetový deň bábkarstva a o týždeň, 27. marca sa bude oslavovať Svetový deň divadla. Svetový deň divadla pre deti a mládež prebieha pod záštitou Medzinárodnej asociácie divadiel pre deti a mládež (ASSITEJ). Yvette Hardie, prezidentka asociácie v tohtoročnom posolstve upozorňuje, že je svet rozpoltený rozdeľovaním a dominujú lídri a stratégie, ktoré obracajú ľudí proti sebe na základe jazyka, kultúry, ekonomickej situácie, rodu, sexuálnej orientácie, oddanosti myšlienkam a toho, kam kto patrí alebo nepatrí. Rovnako ako dospelí, aj deti to ťažko znášajú. Preto: Vezmite dnes deti do divadla! Vo štvrtok 21. marca v SVD v Báčskom Petrovci usporiadajú charitatívny program, v piatok bude premiéra detského predstavenia a v nedeľu v Petrovci pohostinne vystúpi Novosadský nový teáter.

 

Vezmite dnes deti do divadla!

 

Zajtrajší charitatívny program sa začne o 18.h a pripravia ho žiaci a učitelia petrovskej základnej školy. V piatok, 22. marca o 19.h Divadlo VHV z Petrovca uvádza premiéru inscenácie Pavla Dobšinského Traja zhavranelí bratia v réžii Svetlany Gaškovej. A v nedeľu o 18.h v SVD hosťuje Novosadský nový teáter s predstavením "Crvenkapa i zbunjeni vuk" (Červená čiapočka a zmýlený vlk). Vstupné: 200 dinárov.

 

Vezmite dnes deti do divadla!

 

Deň divadla pre deti a mládež je určený na podporu práv detí a mládeže na umelecké a kultúrne obohacovanie sa. V detskom divadle sa stáva mladé publikum svedkom nielen známych životných skúseností, ale aj doposiaľ neznámych, ktoré mu rozširujú obzory. Živé príbehy z javiska dokážu zaujať naše ratolesti aj v súčasnej veľkej konkurencii youtuberov, počítačových hier či virtuálnej reality. Deti potrebujú možnosť užívať si chvíle v komunite, potrebujú priestor, kde by mohli objavovať nové spôsoby myslenia a obrany proti tým rozdeľujúcim hrozbám. Motto tohtoročného dňa je: Vezmite dnes deti do divadla! A nielen dnes. Užite si čo najviac spoločných chvíľ v divadle, veď divadlo otvára mnoho dverí k pocitom a väčšiemu zmyslu pre prepojenie s ostatnými a s nami samotnými.

Iniciátormi všetkých divadelných osláv sú medzinárodné neziskové divadelné organizácie pridružené k UNESCO, ktoré každoročne pripravujú aj posolstvá k týmto divadelným sviatkom.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články