Múzeum

Slovenský veľvyslanec u premiérky Srbska

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku Fedor Rosocha dnes v rozhovore s predsedníčkou vlády Srbska Anou Brnabić zhodnotil, že bilaterálna spolupráca je na veľmi vysokej úrovni, a vyjadril očakávanie, že intenzívne aktivity medzi dvoma krajinami budú pokračovať aj v budúcom roku. Prioritou bude posilnenie hospodárskeho priestoru, ktorý je základom úspešnej spolupráce na všetkých úrovniach. Uvádza sa to na facebookovej stránke slovenského veľvyslanectva. Z kabinetu premiérky informujú, že Brnabićová hovorila s veľvyslancom Slovenska Fedorom Rosohom o zlepšení hospodárskej spolupráce napriek dôsledkom pandémie a záujme spoločností z tejto krajiny o ďalšie investície v Srbsku, ako aj o upevňovaní dobrých politických bilaterálnych vzťahov.

 

Zdroj: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku / Ambasada Slovačke u Srbiji

 

Zdroj: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku / Ambasada Slovačke u Srbiji

 

Zdroj: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku / Ambasada Slovačke u Srbiji

 

Účastníci rozhovoru sa zhodli na tom, že dobré politické vzťahy otvárajú ďalší priestor na zlepšenie spolupráce, najmä v oblasti inovácií, výskumu a vývoja, digitalizácie a moderných technológií, obnoviteľných zdrojov energie a ochrany životného prostredia. Srbská premiérka vyjadrila osobitnú vďaku za vytrvalosť Slovenska v neuznávaní nezávislosti Kosova a zdôraznila, že bez krajín akou je Slovensko, by nebolo možné pokračovať v dialógu medzi Belehradom a Prištinou a dosiahnuť kompromisné riešenie. Poďakovala sa slovenskému veľvyslancovi aj za pomoc, ktorú Slovensko poslalo zdravotníckym inštitúciám v Srbsku. Zhodnotila, že je údaj o počte testovaných občanov na prítomnosť koronavírusu na Slovensku, obdivuhodný. Uvádza sa vo vyhlásení z kabinetu Vlády Srbska.

O konkrétnych ekonomických plánoch spolupráce medzi Slovenskom a Srbskom veľvyslanec Fedor Rosocha dnes hovoril aj s novou srbskou ministerkou hospodárstva Andjelkou Atanaskovićovou, ktorá vyjadrila pohotovosť pokračovať v spolupráci so Slovenskou republikou a zhodnotila, že sú vítané všetky rady a skúsenosti v záujme posilnenia ekonomiky.

 

Kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články