Múzeum

Petrovské pohľady 9

Združenie petrovských výtvarných umelcov tradične organizuje kolektívnu výstavu obrazov počas Slovenských národných slávností. Vernisáž tohtoročnej výstavy bola včera a možno si ju obzrieť v miestnosti Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec v bývalej Štátnej škole do 6. augusta 2017. Na výstave sa predstavuje dvadsaťsedem výtvarníkov z Petrovca, Kulpína, Hložian, Maglića, Selenče, Pivnice, Nemecka a USA. Prítomných privítala predsedníčka združenia Mária Ivičiaková, o vystavených dielach sa zmienil Vladimír Valentík a výstavu otvoril riaditeľ Múzea vojvodinských Slovákov Pavel Čáni.

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Na Petrovských pohľadoch číslo 9 sa prezentujú maliari: Anna Babiaková, Mária Báďonská, Juraj Beredi, Katarína Breuningová, Daniel Chorvát, Zlata Červená Kaloian, Branislav Galamboš, Michal Hasik, Mária Ivičiaková, Ondrej Ivičiak, Daniel Kopčok, Anna Kozová, Katarína Legíňová, Samuel Legíň, Vladimír Levársky, Anna Liptáková, Ján Makan, Zuzana Pudelková, Zvonimír Pudelka, Sava Spremo, Anna Struhárová, Mária Struhárová, Vlasta Triašková, Vladimír Urbanček, Emília Valentíková, Milan Vereš a Miloslav Zaťko.

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

Petrovské pohľady 9

 

V hudobných predeloch na včerajšej vernisáži vystúpili Iveta a Samuel Kováčovci.

K výstave vytlačili aj farebný katalóg a na jeho titulnej strane je obraz nového člena petrovských výtvarníkov Miloslava Zaťka, znázorňujúci útulný starobylý dom, namaľovaný pred dvadsiatimi šiestimi rokmi.

Vo vstupnom priestore Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec je nainštalovaná aj výstava detských obrazov z výtvarného tábora usporiadaného počas Dňa Petrovca.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články