O Kulpíne

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

Srbský tenista Novak Đoković sa v týchto dňoch stal najúspešnejším tenistom v histórii Australian Open. Turnaj vyhral siedmy raz, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Ani tentoraz na finálovom zápase v Melbourne nechýbal jeho slovenský tréner Marián Vajda. Bol s ním aj vo finále Australian Open v roku 2012, keď Đoković zdolal Španiela Rafaela Nadala v šesťhodinovej päťsetovej bitke. V tom istom roku sa Nole zúčastnil na 5. ročníku tenisovej exhibície Tennis Classic 2012 v Bratislave. Vtedy na tlačovej konferencii hovoril lámavou slovenčinou a po zápase mu darovali omaľovaný šamlík kovačickej insitnej maliarky Vieroslavy Svetlíkovej.

 

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

 

Novak Đoković sa po tohtoročnom triumfe nad Nadalom poďakoval Mariánovi Vajdovi, ktorý sa po pauze opäť pripojil k jeho tímu: "Marián, ďakujem, že si sa vrátil."

Z Đokovićovho úspechu sa teda právom tešili i Srbi i Slováci. Vieroslava Svetlíková sa tiež, spolu s miliónmi milovníkmi dobrého tenisu, nesmierne potešila výhre Novaka Đokovića. Na svojom facebookovom profile napísala: „Je mi veľkou cťou, že sa práve môj omaľovaný šamlík našiel v rukách svetoznámeho športovca Novaka Đokovića" Ide o tento šamlík:

 

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

 

Vieroslava Svetlíková (1973) maľuje od roku 1991. Jej obľúbené maliarske motívy sú zaľúbené páry, včely, kvety, deti. Jej tvorba obsahuje mnoho slovenských folklórnych motívov. Omaľováva tekvice a rôzne predmety v domácnosti (varechy, šamlíky, praslice a pod.). Mala už viac samostatných výstav a vystavovala aj v rámci mnohých kolektívnych výstav doma a v zahraničí, v roku 2007 vystavovala v Bruseli, v Európskom parlamente 2007g a najnovšie jej galéria Pavla Babku zorganizovala samostatnú výstavu vo Viedni (6.12.2018-11.1.2019).

Okrem na plátne, Vieroslava rada maľuje na dreve, ale rada omaľováva i tekvice.

 

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

 

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

 

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

 

Srbsko-slovenské tenisovo-insitné väzby

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články