O Kulpíne

75 rokov XIV. VÚSB

Odhaduje sa, že v II. svetovej vojne zahynulo vyše 5.000 bojovníkov z radu vojvodinských Slovákov. Presný počet sa dodnes nevie, avšak matematika a percentá vedia o všeličom svedčiť. Tak tie čísla napovedajú, že percentuálne vo vojne padlo možno najviac práve našich obetí. Aj ďalší údaj svedčí o hrdinskosti a lojalite našej menšiny: z úhrne 15 vojvodinských brigád, iba slovenská a maďarská menšina formovali národnostné brigády.

 

75 rokov XIV. VÚSB

 

75 rokov XIV. VÚSB

 

V druhej polovici augusta 1944 založený bol Novosadský partizánsky oddiel,v ktorom pôsobili dve čaty: slovenská a novosadská. Ony účinkovali v oslobodení Báčskeho Petrovca 15. októbra, Nového Sadu 22. a 23. októbra 1944, ako aj iných okolitých dedín. XIV. VÚSB (Vojvodinská úderná slovenská brigáda) bola zaradená do 51. divízie a pri zakladaní počítala 200 bojovníkov. Veľmi rýchlo počet členov narastá na 1.200 a neskoršie až na 2.500. Vo svojom zložení XIV. VÚSB mala 3 batalióny, každý z nich asi 720 bojovníkov. V brigáde bolo aj vyše 80 žien. Po niekoľkých mesiacoch , 24. marca 1945 brigáda bola rozpustená a jej batalióny prešli do zloženia VII., VIII. a XII. vojvodinskej brigády.

 

75 rokov XIV. VÚSB

 

75 rokov XIV. VÚSB

 

Údaje o tejto brigáde sú zachované na gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci, kde bola brigáda založená, kde je aj Pamätná izba tejto brigády a kde na gymnaziálnom nádvorí stojí pomník padlým bojovníkom. Táto Pamätná izba sa v tomto roku gymnaziálnych jubileí renovuje. Pamiatku na hrdinskosť a obete treba zachovať. Niektorí z padlých bojovníkov boli aj žiakmi tejto školy a priemerný vek obetí bol iba 22 rokov. Mnohé údaje o brigáde sú uschované aj v Múzeu Vojvodiny v Novom Sade.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #1 CEST ICH PAMIATKEVladislav Stanko 2019-07-24 01:07
CEST ICH PAMIATKE
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články