O Kulpíne

Pupin

Mihajlo Pupin (1854-1935), alebo Mihailo Idvorsky, vynálezca a vedec, sa narodil v Idvore, v Obci Kovačica, 9. októbra 1854. Tu strávil svoje detstvo a svoje akademické vzdelanie získaval na Columbia College v New Yorku a svoje vedecké vzdelanie na univerzitách v Cambridge v Anglicku a v Berlíne v Nemecku, kde získal aj titul Ph.D. Tento náš vedec svetového mena, svojmu rodisku a svojej krajine zanechal všetku svoju pozostalosť. V Idvore je celý komplex Pupinových budov, kovačické gymnázium nesie meno Mihajla Pupina, existuje virtuálne múzeum venované veľkému vedcovi, v strede Nového Sadu je jeho socha a najnovšie aj veľká budova pomenovaná Pupinova palata. Na Gymnáziu Mihajla Pupina v Kovačici oslávili dnes Deň školy.

 

Pupin

 

Pupin

 

Pupin

 

Pupin

 

Idvor je dedina v juhobanátskom obvode, 13 kilometrov vzdialená od Kovačice. V nej sa bociany voľne prechádzajú, obyvatelia súťažia v kotúľaní melónov, je to dedina ktorej sa organizuje gulašiáda a v ktorej je Múzeum Mihajla Pupina. Múzeum si možno obzrieť aj prostredníctvom virtuálneho Pupinovho múzea, ktoré spoločne vypracovali Ministerstvo kultúry a informovania Srbska, mesto Belehrad a Telekom Srbska. Nachádza sa TU: http://www.mihajlopupin.rs a ďalej treba kliknúť na virtuálne múzeum, čiže na: ПОСЕТИТЕ ВИРТУЕЛНИ МУЗЕЈ. Virtuálne múzeum má umožniť ľuďom na celom svete dozvedieť sa viac o význame Pupinových vynálezov z oblasti telefónie, telegrafie a rádiotechniky.

Srbsko-americký fyzik Mihajlo Pupin podľa teórie Olivera Heavisida zvýšil indukčnosť vedenia, vďaka čomu sa následne dalo telefonovať na skutočne dlhé vzdialenosti. Podľa názoru Billa Gatesa bez Pupinových vynálezov si nemožno zamyslieť americký informatický systém.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články